Deda Mraz doneo više cene

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jan.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deda Mraz doneo više cene

Vlada Srbije "častila" je građane u Novoj godini povećanjem poreza na dodatnu vrednost (PDV) za dva odsto, kao i većim akcizama za naftne derivate. Tako će poskupljenje životnih namirnica, računarske opreme i goriva od 1. januara dodatno doprineti trežnjenju stanovništva nakon što su uz bogatu trpezu proslavili ulazak u 2014. godinu.

Osim cene hleba, za koje se veruje da će i dalje biti pod kontrolom Vlade, više cene sleduju za pekarske proizvode, mleko i mlečne >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << proizvode, brašno, šećer, jestivo ulje, sveže i smrznuto voće i povrća, žitarice, lekovi. Na toj listi su i đubrivo, sredstvo za zaštitu bilja, seme za reprodukciju, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge u hotelima, bioskopske i pozorišne ulaznice.

Za "utehu" i dodatno opterećenje već ionako ispražnjenih džepova građana, od proleća je moguća i nova cena struje. U tom slučaju, usledio bi i novi lanac poskupljenja, jer je električna energija deo obaveznih troškova svakog proizvoda.

Očekuje se da će deo tereta podneti i trgovci, tako što će smanjiti svoju maržu, ali s obzirom da se to retko dešavalo, analitičari više veruju da će rast cena kočiti smanjena potražnja osiromašenih građana i to, prema prognozama, za 7,5 odsto.

- Mi odavno tvrdimo da prostora za povećanje nema, a ovo poslednje povećanje PDV ne daje za pravo trgovcima da povećaju ionako velike marže, jer kod nas je prosečna trgovačka marža oko 21 odsto, dok se u evrpskim zemljama ona kreće od 10 do 15 odsto i sa njom se pokrivaju svi manipulativni troškovi - komentariše za "Vesti" Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

Ekonomista Saša Đogović procenjuje da će potrošačka korpa u narednoj godini biti siromašnija.

Iako Vlada Srbije redovno ističe da pored poljoprivrede strateški sektor razvoja u državi treba da bude i sektor informatičkih tehnologija, to je nije odgovorilo od povećanja PDV za promet i uvoz personalnih računara, kao i njihovih komponenti. Računari će od ove godine biti oporezovani sa stopom PDV od čak 20 odsto, što je u povećanje za čak 12 odsto u odnosu na prethodni period kada je poreska stopa bila osam odsto.

- Manje će se kupovati bilo da je reč o mesu ili ulju, trgovci neće imati bilo kakvog prostora za povećanje cena, nego će morati da razmišljaju o svojim maržama kako bi zadržali i postojeći nivo prometa, a on će imati tendenciju pada - procenjuje Đogović.

Vlast se takođe uzda da bi i novi trgovinski lanci koji će doprineti jačoj konkurenciji na tržištu maloprodajnih trgovina mogli uticati na trgovce da se odreknu dela marži i tako amortizuju očekivano povećanje cena. Pogotovu je to bitno vladajućim strankama uoči preveremenih izbora u Beogradu, a najverovatnije i parlamentarnih na nivou cele države.

Dragovan Milićević iz Ministarstva spoljne i unutrašnje trgovine podseća da je Zakonom o trgovini zabranjeno uticati na politiku cena.

- Politika cena je stvar tržišta tako da su nam, što se tiče tržišnog mehanizma, ruke vezane. Ali, ako bi došlo do velikih turbulencija, što se ne očekuje, onda država može intervenisati iz Robnih rezervi, pre svega za osnovne namirnice i na taj način regulisati ponudu i tražnju - napominje on.

Gorivo u Srbiji će, kako se očekuje, poskupeti do četiri dinara po litru u prvim danima Nove godine i to zbog usklađivanja akciza na naftne derivate, koje određuje država. Povećanje akciza na naftne derivate moraće direktno da se odrazi na rast cena goriva na pumpama, jer naftne kompanije ne mogu da to povećanje akciza nadoknade iz svojih marži, izjavio je predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije Borisav Tatić.

Akciza, će od 1. januara 2014. godine, za dizel biti skuplja četiri dinara, za benzin 0,4, a za TNG pet dinara po litru odnosno kilogramu derivata, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu finansija.

Iako je procena da će povecanje PDV na životne namirnice obuhvatiti oko 500 artikala u maloprodajnim objektima široke potrošnje, neće svi trgovinski lanci povećanje PDV iskoristiti za poskupljenja.

"Roda će od 1. januara proširiti broj proizvoda u okviru socijalne korpe i tako kupcima ponuditi preko 100 artikala, koji će i pored promene PDV stope imati najniže cene na tržištu", navode u Merkatoru, vlasniku trgovina Roda. Sve u svemu, ministar finansija Lazar Krstić očekuje da će povećanje poreza potrošačku korpu od 65.000 dinara poskupeti za 450 dinara.

Goran Papović iz Nacionalne organizacije potrošača veruje da neće doći ni do tolikog povećanja, već da se sa ovim najavama više radi o "psihološkom teroru nad potrošačima". On upozorava da je važnija kontrola namirnica i robe koja se kupuje.

- Znate, ne možete kao sveže meso da prodaje meso iz robnih rezervi kojem ističe rok, kao što se kod nas dešavalo", dodaje Papović.

Kao posledica liberalizacije prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, od 1. janura dolazi i do ukidanja carina za mnoge proizvode iz zemalja Unije.

Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Željko Sertić ne očekuje zbog toga poremećaje na domaćem tržištu. On je ocenio da ukidanje carina nije nagla promena, jer su carine postepeno snižavane.

Sertić je podsetio da će od prvog dana ove godine za većinu proizvoda carina biti nula, osim za oko 400 najvažnijih proizvoda, pre svega u poljoprivrednoj, odnosno prehrambenoj industriji. Ovo ukidanje carina za proizvode iz evropskih zemalja pojeftiniće njihovu cenu što će dobro doći za domaće kupce. Problem je što bi to moglo da se loše odrazi na domaće proizvođače.

Zbog toga je, kako navodi Sertić, važna edukacija domaće privrede, kako bi se konkurentnost domaće robe povećala, a domaći proizvođači bili konkurentni na tržištu EU.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.