Da li će gorivo u Srbiji biti skuplje? Naftne kompanije priželjkuju rast cena, ali...

Izvor: B92, 07.Apr.2023, 10:17

Da li će gorivo u Srbiji biti skuplje? Naftne kompanije priželjkuju rast cena, ali...

Generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović kaže za RTS da naftne kompanije koje imaju svoje izvore priželjkuju rast cena.

Međutim, visoke cene po pravilu smanjuju potrošnju, zbog čega ravnoteža svima odgovara, kaže Mićović.

Smatra da koridor cena između 75 i 85 dolara za barel zadovoljava potrebe i potrošača i proizvodnje. OPEK je iznenadio svet odlukom o dodatnom smanjenju proizvodnje, ali nema burnih promena koje su najavljivane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi Mićović.

Ove sedmice cena nafte porasla je za osam odsto - sa 78 na oko 85 dolara za barel. Sem malih oscilacija, cena ne popušta, a najveći strah je od poremećaja snabdevanja jer su članice OPEK-a sa Rusijom najavile dodatno rezanje proizvodnje.

Danas će biti promenjene i cene goriva na pumpama u Srbiji, a generalni sekretar "Udruženja naftnih kompanija Srbije" Tomislav Mićović podseća da cenu derivata na benzinskim stanicama određuje država na osnovu pravilnika i uredbe.

"Bitno je reći da u pravilniku postoji formula u koju se ne unosi cena sirove nafte, nego se unose kotacije benzina i dizela i one su porasle u ovoj nedelji značajno. Od prošlog petka, to je negde oko 30 dolara po toni ili prevedeno u dinare oko tri dinara po litri", objašnjava Mićović.

Naglašava da to nije jedina stvar koja utiče na promenu cene.

"Imamo zavisne troškove uvoza, kurs dolara… Sve zajedno, dočekaćemo 15 sati danas, da vidimo šta će država odlučiti. Važno je da cena oslikava maksimalno kretanje na tržištu. Ukoliko ne bude realno određena cena, može doći do pada zaliha, što nije ničiji interes", ističe Mićović.

"Nema burnih promena koje su najavljivane"

Zemlje uvoznice nafte su zabrinute, OPEK je iznenadio svet odlukom o dodatnom smanjenju proizvodnje. Mićović napominje da se od poslednje analize OPEK-a desila finansijska kriza i visoka stopa inflacije u velikom broju zemalja, pa je OPEK procenio da će doći do pada potražnje na tržištu.

"U skladu sa tim, žele da redukuju i proizvodnju, kako bi uskladili odnos ponude i potražnje. Svedoci smo da se ove nedelje cena nafte pomerila sa 78 na 85 dolara i tu je stala. Nema burnih promena koje su najavljivane", navodi Mićović.

Podseća da je OPEK pre godinu dana smanjio svoje isporuke na tržištu za dva miliona barela na dan.

"Tada su bile najave da će to dovesti o rasta cene nafte do preko 100 dolata, a to se nije desilo. Imaju dosta dobre procene, što nije optimistično za ceo svet jer znači da nam predstoji period smanjenih ekonomskih aktivnosti", objašnjava Mićović.

Kaže da su sezonske promene uobičajena stvar i da ostavljaju traga na potrošnji, ali da se u energetskoj krizi nalazimo već duže vreme i da tržištem upravljaju i neke druge stvari.

"Pomenuću samo transport derivata nafte. Sirova nafta je uvek prevaljivala velike razdaljine od mesta proizvodnje do mesta potrošnje, ali derivati nafte ne, oni su bili regionalnog karaktera. Sada su i derivati nafte u tankerima, pa putuju iz Rusije recimo za Brazil. Do Evrope dolaze derivati iz Indije. Sve to zajedno utiče na promene cene i raspoloživosti derivata nafte", objašnjava Mićović.

"Srbija u logističkom tesnacu zbog Dunava"

Mićović ističe da je zbog svega navedenog teško bazirati procene samo na uticaju sezonskih promena na tržištu.

"Dovoljno je da se jedan tanker prepreči u Sueckom kanalu, kao što je bilo pre par godina, pa da nastane problem", upozorava Mićović.

Kaže da su maksimalno angažovani svi mogući tankeri na celom svetu jer roba prevaljuje razdaljine koje ranije nije morala da prevali.

Napominje da Srbija ima "logistički tesnac" jer dosta zavisi od prohodnosti Dunava, pa je srećna okolnost što je vodostaj sada dobar.

"Ima derivata u okruženju i moguće je obezbediti uvoz. Sirova nafta se takođe uredno doprema naftovodom do rafinerije u Pančevu. Nemamo u tom smislu nikakav problem, ali pošto su se, globalno gledajući, tržišta preusmerila na alternativne izvore, onda više nemaju drugu alternativu. Ako i ti alternativni izvori budu dovedeni u pitanje, što se dešavalo, onda će možda nastati problem veći nego što je bio ranije", navodi Mićović.

"Zalihe su sada na dobrom nivou"

Mićović kaže da rezerve služe da se premoste veliki problemi i da srpska država radi na povećanju obaveznih rezervi.

"Zalihe su sada na dobrom nivou jer je pametno vođena politika cena u prethodnom periodu i držva je investirala u kupovinu derivata nafte", kaže Mićović.

Ističe da naftne kompanije koje imaju svoje izvore nafte priželjkuju rast cena, ali da visoke cene po pravilu smanjuju potrošnju.

"Ravnoteža je nešto što svima odgovara. Ni naftnom sektoru dugoročno ne odgovaraju prevelike cene. Ovaj koridor cena između 75 i 85 dolara, to je neki koridor koji zadovoljava i potrebe potrošača i potrebe proizvodnje, prerade i prodaje", smatra Mićović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Mićović: Stanje zaliha goriva u Srbiji dobro, veliki značaj prohodnosti Dunava

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Apr.2023

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović objasnio je da do rasta cene goriva dolazi zbog rasta kotacija benzina i dizela, ocenio da je situacija sa zalihama u Srbiji dobra, ali i da dosta zavisi od prohodnosti Dunava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.