Cene na pijacama udvostručene

Izvor: S media, 07.Avg.2010, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene na pijacama udvostručene

Zbog kišne godine, stalnih promena cena goriva, skoka evra i pada vrednosti dinara poljoprivrednici napravili novu računicu. – U supermarketima nema najava poskupljenja.

Voće i povrće na beogradskim pijacama dobilo je proteklih dana nove, gotovo dvostruko veće cene. Kilogram paradajza, koji je u punom jeku, staje i do 150 dinara, a samo pre četiri pet dana je bio 70 i 80. I krastavci su dobili vrtoglavo visoku cenu, a boranija koje i nema na tezgama >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je umesto nedavnih 50 do 100 dinara sada oko 150. Sezonski zeleniš naprasno je poskupeo na tržnicama. U trgovinskim lancima cene miruju.

Ovakva vest zvuči neverovatno, naročito u svetlu višemesečne teze o padu prometa na pijacama i višim cenama na tezgama nego na rafovima hipermarketa. Ali, pijačni prodavci imaju logično objašnjenje. Zbog kišne godine, stalnih promena cena goriva, skoka evra i pada vrednosti dinara, kažu, morali su da izvedu novu računicu.

Manji su prinosi nego prethodne godine zbog loših vremenskih prilika, voće i povrće brže truli, naš rad gubi na vrednosti, pa smo morali da podignemo cene – kaže prodavac sa beogradske pijace Zeleni venac.

Zakup tezgi miruje, kažu poljoprivrednici, ali dok iz Velikog sela stignu do centra, potroše više para za benzin nego što im je trebalo ranije. Poneki proizvođači su uzeli kredite za kupovinu poljoprivrednih mašina, a zbog variranja kursa rate su sve veće. Tezge su tako pravi lakmus srpske ekonomije i poskupljenja su ponovo krenula od pijaca.

Većina prodavaca juče je samo pripremala cene za vikend. Ne pričaju o poskupljenjima. Samo odmahuju rukom. Strahuju da će ionako mali broj mušterija biti smanjen. Ali, nema nazad, kaže jedan od njih, prelomili su.

– Bavim se poljoprivredom od 1993. godine. Do pre samo šest godina mnogo smo bolje prolazili. Tada smo, ne mogu da se požalim, imali prihod za pristojan život. Sada smo pritisnuti dažbinama. Za rezervaciju prodajnog mesta samo dajem 3.400 dinara, a još 230 dinara plaćam za svaki dan korišćenja. Prevoz robe od kapije do prodajnog mesta košta me još 100 dinara – objašnjava Mile Đukić iz Slanaca, dugogodišnji zakupac tezge na Bajlonijevoj pijaci.

I on je, poput drugih poljoprivrednika, napravio računicu.

– Za gorivo dnevno potrošim 1.000 dinara, a vreme od četiri ujutru do šest popodne, koje ovde provodim, niko ne može da mi plati. Živim u četvoročlanoj porodici, svi su uključeni u spremanje robe za pijacu. Mnogo je to muke i truda za 400 evra, koliko uzmem za mesec dana – zabrinut je ovaj poljoprivrednik.

Kilogram luka je do 100 dinara, a mladi krompir je do 80 dinara, minulih dana bilo ga je i za 40. Uprkos kiši, šljiva ima na tezgama, ali kilogram košta najmanje 80 dinara, što je 30 do 40 dinara više u odnosu na prošlu nedelju. Šargarepa i dinje se za sada prodaju za oko 50 dinara za kilogram, koliko su vredele i ranije. Kilogram lubenica u marketima košta manje od 30 dinara, a na pijacama više od 50. Paprike nikako da „padnu” sa 60 dinara. Tikvice se na akcijama u radnjama mogu pazariti za 40 dinara, a na tržnicama njihova cena prelazi 70 dinara.

Nevolje malih proizvođača izmamili su juče osmeh na lice velikim trgovcima.

– Nema najava poskupljenja voća i povrća – bio je komentar iz većine trgovinskih lanaca.

Sada očekuju još više mušterija, ne krijući da je prethodnih meseci prodaja zeleniša u pojedinim hipermarketima i supermarketima uvećana i više od 40 odsto.

Nastavak na S media...






Povezane vesti

Cene na pijacama udvostručene

Izvor: Politika, 07.Avg.2010

Zbog kišne godine, stalnih promena cena goriva, skoka evra i pada vrednosti dinara poljoprivrednici napravili novu računicu. – U supermarketima nema najava poskupljenja..Voće i povrće na beogradskim pijacama dobilo je proteklih dana nove, gotovo dvostruko veće cene. Kilogram paradajza, koji je...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.