Cena goriva u Srbiji sve niža: Treću nedelju zaredom u padu

Izvor: Telegraf.rs, 19.Maj.2017, 13:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena goriva u Srbiji sve niža: Treću nedelju zaredom u padu

Treću nedelju zaredom zabeležen je pad prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji, a cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS).

U istom periodu cena referentne nafte tipa BRENT je rasla, te je 4 .maja barel ove nafte koštao 48,38 dolara, a juče je cena na zatvaranju berze dostigla nivo od 52, 51 dolar, što predstavlja povećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << od 8,5 odsto.

Kako pokazuje analiza UNKS, pojeftinjenje goriva na benzinskim stanicama je u prvom redu posledica pada cene nafte, odnosno berzanskih kotacija benzina i dizela koje su zabeležene u drugoj polovini aprila.

Cene su imale isti trend i na benzinskim stanicama u okruženju, tako da na nedeljnoj uporednoj listi UNKS-a, nema većih promena u redosledu zemalja.

Po ceni benzina Srbija se nalazi tačno na sredini liste, dok je dizel skuplji samo u Hrvatskoj, Albaniji i Grčkoj, a TNG-autogas u Sloveniji, Mađarskoj i Grčkoj.

Ključni uticaj na redosled zemalja rangiranih po prosečnoj maloprodajnoj ceni goriva ima nivo ukupnih državnih zahvatanja, navodi UNKS dodajući da se zbog toga Makedonija i Bosna i Hercegovina, kao zemlje sa najnižim akcizama, taksama i stopom PDV-a u regionu, nalazi pri dnu liste, dok se zbog ukupnih državnih zahvatanja u ceni dizela i TNG-a Srbija već više godina svrstava među najskuplje zemlje u okruženju.

(Telegraf.rs / Tanjug)


Pogledaj vesti o: Cena goriva

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UNKS: Treća nedelja za redom cene goriva u padu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Maj.2017

Treću nedelju za redom zabeležen je pad prosečnih maloprodajnih cena goriva u Srbiji, a cena benzina BMB95 niža je za 2 dinara i 16 para, evrodizela za 2 dinara i 36 para, dok je tečni naftni gas pojeftinio samo za 30 para, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije (UNKS)...U istom periodu...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Cijene nafte u posljednjih 15 dana porasle za pet dolara

Izvor: Capital.ba, 20.Maj.2017, 09:21

NJUJORK, Cijene crnog zlata zaustavile su nagli pad početkom maja kada je 5. dana u mjesecu jedan barel koštao oko 45 (WTI), odnosno 48 dolara (Brent).  Od tada do petka poslijepodne cijena je narasla za oko pet do šest dolara. Trenutna cijena nafte na američkom tržištu iznosi oko 50 dolara...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.