Afrikanci nam krivi za skupo gorivo

Izvor: B92, 15.Feb.2011, 01:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Afrikanci nam krivi za skupo gorivo

Beograd -- Umesto očekivanih sniženja maloprodajnih cena goriva liberalizacija tržišta u Srbiji donela je potpuno suprotnost, česta poskupljenja.

Od početka godine naftni derivati u Srbiji poskupeli su čak četiri puta, poslednji put prošle nedelje.

Prvo povećanje cenovnika obrazloženo je povećanjem akciza, a ostala tri skokom cena sirove nafte na svetskim berzama i veleprodajnih cena goriva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u regionu. Aktuelna situacija svakako da nije ni malo po volji vozačima koji su uveravali da slobodno tržište znači i niže cene goriva

Nebojša Atanacković, predsednik Upravnog odbora Nafta a.d. kaže da osnovni razlog poskupljenja goriva u Srbiji treba tražiti u rastu nabavnih cena naftnih derivata. On dodaje i da je sreća što devizni kurs nije skočio jer da jeste poskupljenja bi bila daleko veća nego što je sada slučaj.

I pored svega najjeftinije u regionu

Milan Budimir , portparol Ministarstva rudarstva i energetike ističe da su i pored čestih poskupljenja maloprodajne cene goriva u Srbiji među najnižim u regionu. "Nakon liberalizacije samo tržište uređuje cene naftnih derivata. Tu ne postoji bilo kakav prostor za intervenciju države. Kada je reč o akcizama podsećam da mi za to nismo nadležni tako da nismo u mogućnosti da odgovaramo na pitanja iz te oblasti. U slučaju naglog skoka maloprodajnih cena naftnih derivata koja ne bi bila u skladu sa skokom cena sirove nafte i veleprodajnih cena goriva u regionu reagovaće Radna grupa za sigurno snabdevanje energentima koja bi shodno situaciji donela adekvatne odluke", ističe Budimir.

"Kao što je poznato povećane su nabavne cene kako goriva iz inostranstva tako i onog koje se proizvodi u rafinerijama Naftne industrije Srbije. Naime, skočile su cene sirove nafte na svetskom tržištu što je dovelo do povećanja maloprodajnih cena benzina ne samo u Srbiji već u čitavom regionu Mediterana. Uzrok treba tražiti u političkim događajima na severu Afrike koji su izazvali skok cena 'crnog zlata'", objašnjava naš sagovornik.

Atanacković očekuje da će se trend rasta maloprodajnih cena benzina nastaviti i da je veoma teško i nezahvalno prognozirati kada će doći do prestanka rasta cena. Ono što je poznato, dodaje Atanacković, da su u zimskom periodu cene naftnih derivata uvek više nego u drugim periodima, pa se ni ova zima ne razlikuje po tome.

Bora Tatić, zamenik predsednika Udruženja benzinskih stanica Srbije, poskupljenja obrazlaže činjenicom da je barel nafte na svetskim berzama premašio rekordnih 100 dolara nakon dešavanja u Tunisu i Egiptu.

"Sa druge strane možemo da konstatujemo da je NIS početak godine dočekao sa prilično niskom cenom goriva. U međuvremenu kompanija NIS je tri puta dizala cene benzina za razliku od privatnika koji su to učinili samo jednom. Nakon NIS-ovih poskupljenja cene na pumpama te kompanije su se izjednačile sa cenama na privatnim pumpama", kaže on.

Tatić dodaje da će "kako stvari stoje, trend rasta 'crnog zlata' na svetskim pijacama biti nastavljen. Što se tiče evenutalnih reakcija države na novonastalu situaciju smatramo da ima dovoljno prostora da država smanjenjem akciza ublaži stopu rasta maloprodajnih cena naftnih derivata, a isto tako smo mišljenja da bi i NIS mogao da smanji svoje veleprodajne cene".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.