Stiže naslednik Bugatti Chirona

Izvor: B92, 21.Jul.2023, 16:07

Stiže naslednik Bugatti Chirona

Bugatti je potvrdio da će naslednik Chirona biti otkriven sledeće godine pre tržišnog lansiranja 2026. godine, piše Autoblog.

Koristiće V8 benzinski motor sa hibridnom asistencijom nakon što je kompanija povukla kultni W16 motor sa Bugatti Mistralom.

U razgovoru za Autocar, Ahim Anšajt, koji je nadgledao dizajn novog hiperautomobila, ističe: „Automobil je gotov. Isporučili smo prototip alata >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre nekoliko meseci, a proizvodni alat će biti isporučen za nekoliko meseci.”

Vesti o nasledniku Chirona prate Anšajtovu najavu da se povlači sa mesta šefa dizajna posle 19 godina u francuskoj firmi.

Anšajt je rekao da još uvek neimenovani naslednik mora da „prenese“ Bugatti u novu eru, zadržavajući pritom prepoznatljive dizajnerske naznake brenda kao što su maska u obliku potkovice i „Bugatti linija“ – istaknuta linija pojasa koja se nalazi na svakom Bugatiju od Type 57 iz 1934. godine.

Novi hiperautomobil će se nalaziti na novoj šasiji i očekuje se da će biti vitkiji od Bugatti Mistral roadstera, zbog manjeg V8 pogonskog sklopa.

„Takođe će imati svoja ograničenja zbog performansi i potreba za performansama“, rekao je Anšajt. „Ali mi znamo svaki centimetar naših automobila tako dobro da znamo tačno gde bi nam [promena] pomogla i gde bi stvorila problem.”

Bugatti je veoma zatvoren u vezi sa svojim novim modelom, ne otkrivajući ništa o dizajnu, elektrifikovanoj prirodi pogonskog sklopa.

U razgovoru za Autocar, Bugattijev novi direktor dizajna, Frenk Hejl, rekao je da će novi automobil biti „još neverovatniji“ od Mistrala, zamolivši fanove da „nam veruju“. Dodao je: „Biće neverovatan, proporcionalno, tehnološki, u smislu inovacija, u smislu neočekivanosti.”

Dizajniranje automobila je bio izazov, dodao je Hejl. „Ako uporedite [Mistral] sa LaFerrarijem, to je zapravo prilično kompaktan automobil za ono što jeste“.

„Ali sa hibridnim pogonom, imate dodatnu težinu baterija, tako da morate da preispitate arhitekturu celog automobila.”

Unutrašnjost ipak neće biti dramatično izmenjena, već će umesto toga ostati blizu najnovije ponude kompanije, rekao je dizajner enterijera Aldo Maria Sika.

Očekuje se da će novi automobil koštati više od 5 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.