Zašto vozač BMW-a nije zadržan?

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 16:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto vozač BMW-a nije zadržan?

Beograd -- Dežurni istražni sudija Prvog osnovnog suda u Beogradu nije odlučivao o zadržavanju u pritvoru vozača BMW-a koji je usmrtio dve devojke bahatom vožnjom.

"O zadržavanju nekog lica odlučuju policija i tužilaštvo, i o tome samo obaveštavaju istražnog sudiju. Tek ukoliko bude izjavljena žalba na rešenje o zadržavanju (policijsko zadržavanje od 48 sati), o tome odlučuje istražni sudija", objasnila je portparolka suda Ivana Ramić.

Istražni sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je na poziv policije s tužiocem izašao na mesto udesa i obavio uviđaj u skladu sa zakonom i pošto je konstatovao da je reč o krivičnom delu iz nadležnosti Višeg suda, o tome obavestio istražnog sudiju Višeg suda, navela je Ramićeva.

"S obzirom da je već bio na licu mesta, istražni sudija je obavio uviđaj, naložio obdukciju nastradalih i ispitivanje stepena alkoholisanosti kod vozača na VMA", naglasila je Ramićeva i istakla da sudija dalje nije više ni o čemu obavešten.

Ona je podsetila da je za teško krivično delo protiv bezbednosti u saobraćaju sa smrtnim ishodom nadležan Viši sud u Beogradu pošto je za to krivično delo zaprećena kazna od dve do 12 godna zatvora.

Vozač je juče tokom dana pušten da se brani sa slobode posle saslušanja u policiji, ali je sinoć oko 22 časa uhapšen po hitnom nalogu republičke javne tužiteljke Zagorke Dolovac.

Krivično gonjenje preuzelo je Više javno tužilaštvo, koje će, kako je Tanjugu rekao portparol Tužilaštva Tomo Zorić, tražiti da mu se odredi pritvor zbog bahate vožnje zbog koje su život izgubile dve devojke, a dva lica zadobila teške telesne povrede.

Načelnik Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije Dragiša Simić izjavio je sinoć da Bojanić posle saslušanja u policiji "nije zadržan, jer su istražni sudija i tužilac na mestu udesa ustanovili da je čista situacija i da ne može uticati na svedoke, tako da je slučaj prebačen u redovnu proceduru".

Simić je naveo da je alko-test na mestu udesa pokazao da je Bojanić imao 0,39 promila alkohola u krvi i da je odmah upućen na test putem krvi.

On je objasnio da je automobil kojim je upravljao Bojanić prošao kroz crveno svetlo i naleteo na putničko vozilo "jugo", a od siline udarca se njegovo vozilo odbilo i udarilo u banderu.

U tom stravičnom udesu, koji se dogodio nešto pre ponoći, 2. marta, na mestu udesa su poginule sestre Milena (27) i Ljiljana (23) Rusov, koje su sedele na zadnjem sedištu BMW-a.

Vozač "juga" Predrag F. (37) i Jadranka J. (23) zadobili su povrede glave, unutrašnjih organa i krvnih sudova, a posle duge operacije smešteni su na Odeljenje intenzivne nege Kliničkog centra Srbije i lekari prate njihovo stanje.

"Zdravstveno stanje devojke je nepromenjeno, a muškarca blago poboljšano, ali su oboje i dalje životno ugroženi", izjavio je ranije Tanjugu portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.