Izvor: Nezavisne Novine, 01.Avg.2018, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela prodaja BMW i8 Roadster

BMW je objavio detalje o cijeni svog novog modela, i8 Roadster, koji je od juče počeo da se prodaje u Velikoj Britaniji i to kao drugi najskuplji model u gami te kompanije.

Naime, početna cijena modela BMW i8 Roadster iznosi 124.735 funti, i od njega je skuplji samo model M760Li, čija početna cijena iznosi 138.335 funti.

"Toples" verzija BMW-ovog plug-in hibridnog sportskog automobila se na tržište >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << pojavila u isto vreme kada i osvežena kupe verzija istog modela, koja ima nešto snažniji pogonski sklop.

Naime, i8 Roadster pokreće kombinacija središnje montiranog trocilindarskog agregata sa turbo punjačem, radne zapremine 1,5 litara, koji razvija 228 konjskih snaga i 320 Nm obrtnog momenta i elektromotora pozicioniranog na prednjem dijelu automobila koji razvija dodatnih 141 konjsku snagu.

Elektromotor snagu šalje samo prednjim točkovima i omogućava automobilu da samo na električnu energiju pređe i do 53 kilometara pri brzini do 120 km/h. Ukupna izlazna snaga ovog hibridnog pogonskog sklopa iznosi 368 "konja".

Benzinski agregat je povezan sa automatskim šestostepenim mjenjačem, te kako iz kompanije tvrde, i8 Roadster od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,6 sekundi, a maksimalna brzina je elektronski ograničena na 250 km/h.

Predstavnici bavarskog proizvođača autoobila navode da novi i8 Roadster u uslovima gradske vožnje troši svega 5 litara na 100 pređeniih kilometara.

Za razliku od kupe varijante, i8 Roadster ima drugačija vrata i vetrobransko staklo izrađeno u potpunosti od polimera ojačanog ugljenikovim vlaknima (CFRP). Takođe, roadster verzija je za 60 kilograma teža od kupea, te ima ukupnu težinu od 1.595 kilograma.

(Vrelegume.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.