PRVI ŽIVI AUTOMOBIL: Da li BMW pokreće novi trend?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 10:44

PRVI "ŽIVI" AUTOMOBIL: Da li BMW pokreće novi trend?

Elastična Gina.

Od BMW-a se uvek očekuje mnogo. To nije slučaj samo sa sadašnjim vremenom, u kojem smo jednim stopalom zagazili u budućnost, koja će, kako sada stvari stoje, biti električno obojena, a vozači će postati višak.

GINA Light Visionari Model je koncept sportskog automobila sa platnom koji menja oblik koji je napravio BMW. GINA je skraćenica za "Geometrija i funkcije u 'N' adaptacijama". >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Dizajnirao ga je tim na čelu sa BMW-ovim šefom dizajna, Krisom Benglom, koji kaže da je GINA dozvolila njegovom timu da "izazove postojeće principe i konvencionalne procese."  Među ostalim dizajnerima je Anders Varming. Izgradnja je počela 2001. godine, a gotovi automobil je predstavljen 2008. godine.

BMW tvrdi da je elastična, vodootporna i prozirna koža od veštačke tkanine, odnosno spandeks presvučen poliuretanom, otporna i izdržljiva. Otporan je na visoke ili niske temperature, ne bubri i ne skuplja se, a pokret ne opušta niti oštećuje tkaninu. Karoserija menja svoj oblik u zavisnosti od spoljašnjih uslova i brzina, a takođe omogućava vozaču da menja svoj oblik po želji.

Tkanina je razvučena preko okvira sa pokretnim delovima. Oblici se formiraju ispod kože pomoću strukture aluminijumske žice, mada se na mestima gde je potrebna fleksibilnost (kanali, otvori vrata, spojler) koriste fleksibilni karbonski podupirači.

Oblik okvira kontrolišu mnogi električni i hidraulični aktuatori; na primer, farovi se otkrivaju kada mali motori izvlače tkaninu iz proreza na način poput kapaka, a pristup motoru se može dobiti kroz prorez koji se otvara na sredini haube. Pošto je tkanina providna, zadnja svetla jednostavno sijaju kroz nju.

GINA ima samo četiri "panela", tj. haubu, dva bočna panela i prtljažnik. Njegova koža izgleda besprekorno, ali može da "izraste" iz svog zadnjeg spojlera radi stabilnosti pri velikoj brzini. Njegova vrata se otvaraju u stilu leptira i svaka su prekrivena komadom tkanine koji seže sve od nosa automobila do zadnje ivice koja, kada su zatvorena, ostavlja savršeno glatku površinu.

Kada je automobil parkiran, volan automobila i instrumenti se nalaze u "praznom" položaju na centralnoj konzoli kako bi vozaču omogućili lak ulazak. Volan i instrumenti zauzmu svoje ispravne pozicije kada vozač pritisne dugme za pokretanje i naslon za glavu se podigne sa sedišta kada vozač sedne, što olakšava ulazak i izlazak iz automobila.

Neobično ime za konceptno vozilo zabavljalo je neke komentatore. Nekoliko ih je uporedilo otvor na haubi sa vaginom. Carscoops je to uradio nakon što je dobio sliku vozila od Top Gear magazina, komentarišući: "Misterija rešena: Zašto BMW to zove 'Gina...".Jalopnik je takođe shvatio ime, ali je odbio da pojasni, šaleći se da je to "porodična emisija".

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.