OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Šta znače oznake na BMW automobilima, i zašto baš 745Le? (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2023, 19:21

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Šta znače oznake na BMW automobilima, i zašto baš 745Le? (VIDEO)

Nemački modeli su rangirani po snazi u kilovatima, a vozila od 300 do 350 kilovata spadaju u kategoriju 45.

U svom zvaničnom podkastu pod nazivom Changing Lanes, BMW objašnjava kako su automobili nazvani. Stari dani, kada su u sredini bili brojevi koji predstavljaju zapreminu motora uglavnom su nestali, a primer koji daje BMW je 745e – 7 se još uvek odnosi >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na seriju modela, u ovom slučaju seriju 7. Sa neparnim brojevima koji označavaju konvencionalne modele, dok su parni brojevi obično rezervisani za sportske kupe modele.

Posle prvog broja postaje zaista zanimljivo jer cifre u sredini, u ovom slučaju 45, ne predstavljaju zapreminu motora u litrima, pošto 745e ne pokreće 4,5-litarski agregat. Umesto toga, BMW modeli su rangirani po snazi u kilovatima, a vozila od 300 do 350 kilovata spadaju u kategoriju 45.

To bi moglo zvučati zbunjujuće, ali BMW tvrdi da je to bilo neophodno s obzirom na to koliko su pogonski sklopovi danas raznoliki, sa dosta dostupnih benzinskih, dizelskih, blagih hibrida i plug-in hibridnih konfiguracija. Poslednje slovo ne bi trebalo da bude misterija jer e označava plug-in hibrid, slično kao automobili sa ubrizgavanjem benzina, a d za dizele. Na slici je prikazana verzija 745Le, a L označava verziju Lang ili produženu limuzinu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.