Karbon uskoro jeftiniji za 90%

Izvor: Nacionalna klasa, 15.Okt.2014, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Karbon uskoro jeftiniji za 90%

Masovna proizvodnja automobila uz korištenje laganih karbonskih vlakana postala je korak bliže realnosti, pošto cene počinju da padaju, saopštila je nemačka kompanija MAI Carbon Cluster Management, koja se bavi razvojem novih materijala kao partner BMW-a.

Istraživački napori ove kompanije imaju podršku nemačke federalne vlade, poslovnih i istraživačkih institucija. Firma je ostvarila napredak ka cilju smanjenja proizvodnih troškova karbonskih vlaka za 90%, izjavio je >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << Klaus Drehsler (Klaus Drechsler), šef projekta vrednog 80 miliona EUR.

"Stigli smo na pola puta do cilja smanjenja troškova za odgovarajuće delove od karbona. U narednoj generaciji automobila biće mnogo više upotrebe karbona", izjavio je Drehsler, profesor na Tehničkom univerzitetu u Minhenu, piše Auto njuz (Auto News).

BMW i Audi, najveći proizvođači luksuznih automobila u svetu, spadaju među 70 kompanija i ostalih entiteta koji pružaju podršku MAI-ju. Proizvođači žele da koriste karbonske komponente umesto standardnih metalnih delova radi uštede u težini.

Komponenete od karbonskih vlakana do skoro su bile rezervisane samo za moderne sportske automobile, pošto kilogram ovog materijala u sirovoj formi košta oko 20 dolara, dok kilogram čelika košta manje od dolara.

Drehsler kaže da je ključno da se postigne automatizacija proizvodnog procesa, a da upotreba karbona može biti različita - obimna, kao što čini BMW, ili svedena na manje komponente.

MAI je smešten u nemačkom gradu Augzburgu. Kompanija ima osigurano finansiranje u periodu od pet godina, do 2017. godine. Njeni partneri su Airbus, Siemens i SGL Carbon, koji ima zajedničko preduzeće sa BMW-om za proizvodnju karbonskih vlakana za putnički okvir električnog modela i3 i hibridnog sportskog modela i8.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.