Kada se BMW zagleda u budućnost, nastane Vision iNext

Izvor: B92, 16.Sep.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada se BMW zagleda u budućnost, nastane Vision iNext

Želite da znate kako BMW zamišlja budučnost na 4 točka? Pogledajte najnoviji koncept bavarskog proizvođača koji u sebi objedinjuje električni pogon i tehnologije samovozećih automobila.

BMW je 2016. povodom proslave stogodišnjice kompanije prikazao futuristički koncept Vision Next 100.

Opredelivši se tada da vozilo budućnosti konstruiše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa karoserijom limuzine, BMW je poslao poruku da će ova vrsta automobila i dalje predstavljati osnovu game bavarskog proizvođača iako SUV/krosover modeli sve više preuzimaju primat na tržištu. Vision Next 100 imao je električni pogon i tehnologiju autopilota, ali je vozač i dalje po želji mogao da preuzme kontrolu nad automobilom.

Situacija se suštinski nije promenila za ove dve godine, osim što novi futuristički koncept pod nazivom Vision iNEXT više nije limuzina već krosover:

BMW i dalje kao pogonsko "gorivo" budućnosti prepoznaje električnu energiju, a tehnologija autopilota ostala je važan segment vozila.

Dizajn je ponovo naglašeno futuristički, sa prepoznatljivom, a opet nešto drugačijom "bubrežastom" maskom koja, s obzirom da ne postoji hladnjak, sada ima isključivo estetsku funkciju. Konceptu se sve može progledati kroz prste, pa otuda ne čude predimenzionirani 24 inčni tokčkovi.

Maska je uokvirena tankom plavom lajsnom koja, kao što je to običaj kod mnogih proizvođača, naglašava da se radi o ekološkom automobilu na struju. U futuristički dizajn spoljašnjosti potpuno se uklapaju tanki LED farovi.

Putnička kabina dizajnirana je kao udoban, dobro osvetljen salon, u kome putnici mogu da se opuste i razgovaraju dok ih automobil samostalno vozi na željenu destinaciju pomoću autopilota.

Dodatnu svetlost u unutrašnjosti obezbeđuje veliki panoramski stakleni krov.

Očekivano, komandnom tablom dominiraju dva velika ekrana, a nije uskraćeno ni zadovoljstvo vožnje jer Vision iNEXT nije isključivo samovozeći automobil, već po želji vozač može da preuzme komande.

Kada je aktiviran Ease mod, komande su u potpunosti "u rukama" autopilota, a prelaskom na mode Boost, na scenu stupa vozač od krvi i mesa.

S obzirom da je reč u konceptu koji ne predstavlja najavu nekog određenog produkcijskog modela, već samo okvirnu vizuju BMW-ove budućnosti, nemački proizvođač nije objavio nikakve tehničke detalje o pogonskom sistemu.

Ipak, Vision iNEXT će poslužiti kao inkubator ideja i tehnologija koje će biti primenjene na budućim električnim, samovozećim BMW modelima, koji će se počev od 2021. izrađivati u fabrici Dingolfing.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

BMW-ow pogled u budućnost

Izvor: Nezavisne Novine, 16.Sep.2018

Želite da znate kako BMW zamišlja budućnost na 4 točka? Pogledajte najnoviji koncept bavarskog proizvođača koji u sebi objedinjuje električni pogon i tehnologije samovozećih automobila.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.