JAČI NEGO IKAD: Evo kada stiže NOVI BMW X3!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Jul.2023, 18:14

JAČI NEGO IKAD: Evo kada stiže NOVI BMW X3!

Brže nego što ste mislili...

Aktuelni BMW X3 iz generacije kodnog imena G01 je debitovao krajem 2017. godine, a lično smo ga upoznali početkom oktobra te godine na posebnom događaju na andalužanskoj stazi Ascari kojom prilikom smo se vozali celom gamom tada važećih modela plavo-bele marke.

Krosover koji se izuzetno dopao ljubiteljima ovog tipa vozila je provučen kroz proces zatezanja bora tokom 2021. godine, kada je ista stvar zadesila i performantno izvođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << bavarskog SUV-a.

S obzirom da su otada prošle desetine meseci, sasvim je očekivana najava BMW-a u kojoj se navodi da će novo pokolenje X3 stići sledeće godine.

Naime, bavarski konstruktor je u saopštenju za javnost naveo da će budući X3 silaziti s traka južnoafričkih pogona u vidu dopunjivog hibrida namenjenog izvozu na globalna tržišta, a s početkom u 2024. Od početka rada koji je bio 1968. godine, pa sve do danas, fabrika u Roslinu je iznedrila 1,6 miliona BMW-a. Kompanija je uložila 218 miliona američkih dolara da bi se na tom mestu proizvodili elektrifiovani automobili.

Nažalost, više pojedinosti na ovu temu na saznadosmo ovom prilikom na temelju objave BMW-a, ali su inostrani relevantni mediji objavili fotografije prototipova tokom testiranja. Mi smo pročitali izveštaj na portalu Motor1. Oni navode da špijunske fotografije nagoveštavaju veoma sličan budući X3 onom koji je aktuelan, uz naravno, prirast u gabaritima. Očekuje se enterijer nafilovan ekranima i moćnije varijante s oznakom M.

Zanimljiva je pomenuta informacija o povratku opcije PHEV koja je isparila iz kataloga negde tokom 2021. Prethodna verzija je nudila manje od 30 kilometara bešumne autonomije i dolazila je u formi i u kojoj je dvolitarski turbobenzinski četvorocilindraš igrao glavnu ulogu. Ukupna moć pogonskog sklopa je bila 288 konjskih snaga, a jasno je da će novi dopunjivi hibrid s oznakama X3-ojke doneti bolje osobine. Licitira se s električnim dometom od nekih 65 kilometara, baš kakav je i kod X5-ice sa pogonskim sklopom tog tipa.

Novi BMW iX3 će se takođe naći u ponudi, ali neće biti utemeljen na istoj arhitekturi CLAR.

Podsetićemo, aktuelni baterijski X3 upravo na toj platformi počiva. Novi iX3 usvaja arhitekturu Neue Klasse EV, a očekuje se i lansiranje performantne četvoromotorne verzije BMW iX3M.

Kako bilo, više ćemo znati u trenutku bližem promociji noviteta. Dakle, čekamo do početka 2024. godine, nadamo se ne dugo nakon dočeka Nove godine.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.