Bruka: BMW X1 dobio nulu na testu bezbednosti (VIDEO)

Izvor: Mondo, 26.Feb.2019, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bruka: BMW X1 dobio "nulu" na testu bezbednosti (VIDEO)

"Volvo XC40", "tojota RAV4", "honda CR-V" i "subaru forester" su dobili najviše ocene.

Foto: YouTube/screenshot/IIHS

Automatski sistemi kočenja postaju sve bitniji deo novih automobila. Uz pomoć kamera, senzora i radara, ovi sistemi u većini situacija reaguju brže od čoveka.

Sigurnost pešaka i funkcionalnost ovih sistema postali su deo testiranja američkog instituta za sigurnost na >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << autoputevima, IIHS. Razlog za uvođenje ove karakteristike leži u činjenici da je u poslednjih deset godina došlo do značajnog porasta broja poginulih pešaka na američkim putevima. Sa oko 4.000, koliko je stradalo 2009, broj je porastao na 6.000 pretprošle godine.

 IIHS je nedavno testirao 11, za američke standarde, malih SUV modela i njihove sisteme automatskog kočenja, koji su projektovani da spasu živote pešaka i biciklista.

Testirani su modeli "hjundai kona", "kia sportidž", "volvo XC40", "tojota RAV4", "honda CR-V", "subaru forester", "ševrolet ekvinoks", "micubiši autlender", "BMW X1", "mazda CX-5" i "nisan roug" (X-Trail).

Svaki automobil je prošao nekoliko tipova testiranja. Vozila su bodovana na osnovu toga koliko su smanjila brzinu pre prepreke, a prekopirane su tri realne situacije – odrasli pešak prelazi kolovoz, dete izleće na ulicu "sakriveno" parkiranim automobilima i odrasli pešak hoda ivicom kolovoza.

Vozila su se kretala brzinama od 20 i 40 km/h u testovima izletanja odraslih pešaka i dece na kolovoz, odnosno 40 i 60 u slučaju pešaka koji se kreće kolovozom.

Kada uoči prepreku, automobil vozača prvo audio-vizuelno upozori. Ako vozač ne odreaguje, vozilo samo koči, kako bi izbeglo ili ublažilo sudar.

Četiri modela su dobila najviše ocene. To su "volvo XC40", "tojota RAV4", "honda CR-V" i "subaru forester".

Foto: YouTube/screenshot/IIHS

"Hjundai kona", "kia sportidž", "ševrolet ekvinoks", "mazda CX-5" i "nisan roug" su ocenjeni vrlo dobro, dok je "micubiši autlender" dobio "mršavu dvojku" nakon što je "ubio" jednu lutku.

Jedino "BMW X1" nije ocenjen zbog toga što se u ispitivanjima ili nije nimalo zaustavio ili je minimalno smanjio brzinu. Ukratko – oduvao je sve "pešake".



Izvor: YouTube/IIHS


Pogledaj vesti o: Volvo,   Honda,   Subaru,   Jutjub

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.