BMW ubija svoje minivan modele

Izvor: B92, 19.Jun.2019, 17:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BMW "ubija" svoje minivan modele

Još jedna žrtva SUV manije u Evropi?

Bavarci će nakon završetka proizvodnog ciklusa modela BMW Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer ugasiti ova dva modela.

Sa prednjim pogonom, motorima od 3 cilindra i povišenom minivan karoserijom, Active Tourer i Gran Tourer daleko su od tipičnog BMW-a. Ipak, podstaknuti tržištnim uspehom Mercedesa B klase, koji je lansiran još 2005. godine, u bavarskom proizvođaču >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odlučili su da 2014. ponudi konkurentski model Active Tourer. Godinu dana kasnije stigla je i produžena verzija sa 7 sedišta, Gran Tourer.

Sa druge strane, Mercedes je umesto razvoja B klase sa 7 sedišta, nedavno predstavio potpuno novi model - SUV GLB.

S obzirom da SUV/krosoveri sve više potiskuju klasične minivan automobile, nije veliko iznenađenje što su u BMW-u odlučili da Serija 2 Active Tourer i Gran Tourer ostanu bez direktnih naslednika. Kako piše Autocar, BMW će pokušati da potencijalne kupce ovih vozila u budućnosti ubedi da kupe neki od SUV modela bavarskog proizvođača.

U BMW-u tvrde da su minivan modeli odigrali svoju ulogu u privlačenju novih kupaca, koji inače ne bi bili zainteresovani za neki drugi klasični model ovog brenda, ali novopečene klijente sada je potrebno i zadržati.

Najviše primeraka modela Serije 2 Active Tourer i Gran Tourer, BMW je prodao u 2016. godini, kada je u Evropi isporučeno 100.502 jedinice. Ipak, prodaja je od tada u padu, pa je 2017. pala na 85.255 automobila, a prošle, 2018. godine na svega 68.367 vozila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.