Izvor: Nezavisne Novine, 18.Dec.2016, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BMW u ponudu stavlja tehnologiju iz Zvjezdanih staza

BMW je spreman da automobilskoj javnosti pruži „još jedan uvid u enterijer budućnosti“.

Riječ je o konceptu virtuelnog ekrana osjetljivog na dodir, koji će biti predstavljen na CES-u (Consumer Electronics Show) 2017 u Las Vegasu, početkom sljedeće godine. Deo BMW-ovog programa je takozvani „HoloActive Touch“ sistem, inovativni interfejs između vozača i vozila.

Praktično se radi o hologramskom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << virtuelnom ekranu osjetljivom na dodir. Slobodno „plutajućim“ displejem se upravlja putem pokreta prstiju a komanda se potvrđuje taktilnim odzivom. Bavarski proizvođač obećava da će ova tehnologija sjediniti prednosti tri različita sistema, trenutno dostupna na nekim BMW-ovim modelima – „head up“ displej, kontrolu gestovima i klasični ekran osetljiv na dodir, kao kod serije 7 i serije 5. Sve funkcije automobila se mogu kontrolisati bez fizičkog kontakta, uz zadržavanje vizuelne i opipljive interakcije.

Ukoliko se pitate kako ovaj sistem funkcioniše, evo kako ga BMW objašnjava: slično kao kod HUD tehnologije, slika kolor displeja se generiše putem „inteligentne upotrebe refleksije, ali ovoga puta u slobodno plutajućoj formi u prostoru a ne kao projekcija na vjetrobranu“. Tehnologija virtuelnog ekrana osjetljivog na dodir projektuje kontrolnu platformu koja se može konfigurisati, a vozač je vidi pored volana u visini centralne konzole. Kamera prati pokrete vozačeve ruke i detektuje poziciju prstiju. Kada vrh prsta napravi kontakt sa nekom od virtuelnih kontrolnih tačaka, emituje se puls i željena funkcija se aktivira.

HoloActive Touch će biti oficijelno predstavljen na CES-u 2017., koji počinje 5. januara i dio je BMW-ove „i Inside Future“ studije, koja pruža uvid u konektivnost i autonomnu vožnju budućnosti.

(Vrelegume.rs)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.