BMW se izvinio jer su radili za Hitlera

Izvor: Radio 021, 12.Mar.2016, 16:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BMW se izvinio jer su radili za Hitlera

Nemački auto-gigant BMW izvinio se zbog svoje ratne prošlosti i priznao da je kompanija snabdevala naciste vozilima.

Kompanija je priznala i da je ljude primoravala na rad. Nemački proizvođač automobila je iskoristio proslavu povodom 100. godina od osnivanja kako bi se izvinio za svoju nacističku prošlost.

Izvinjenje i izjava “dubokog žaljenja“ zbog uloge u korišćenju radnika-robova zbog snabdevanja Hitlerovog Trećeg rajha oružjem i aero motorima >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kompanija je iznela zajedno s vizijom nove ere u razvoju automobilske industrije.

Ističu u saopštenju da se kompanija suočava s “mračnim poglavljem svoje istorije“ u Minhenu, gradu odakle nacisti tj. Nacistička partija i vuku korene.

Porodica Kvant postala je većinski vlasnik BMW posle Drugog svetskog rata. Njihova veza s nacistima otkrivena je 2007. u dokumentarcu emitovanom na nacionalnoj televiziji. Četiri godine kasnije porodica je to i priznala posle decenija ćutanja.

Otkriveno je da je Ginter Kvant bio angažovan za arijanizaciju jevrejskih kompanija. Takođe, doveden je u vezu s najgorim zločinima nacističkog režima u Nemačkoj. Ginter je postao član nacista 1933, a četiri godine ranije razveo se od Magde Berend Ričel, s kojom je ostao u dobrim odnosima.

Kompanija je na proslavi rođendana saopštila i da su bili suočeni sa mnogim krizama tokom svoje istorije kao što je najnovija oko pritisaka i lobiranja oko Brexita

Autor: B92

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.