BMW priprema 7-stepeni ručni menjač

Izvor: B92, 07.Jun.2012, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BMW priprema 7-stepeni ručni menjač

Sudeći na osnovu patentnih crteža, BMW će posle Porschea biti drugi nemački proizvođač koji će u serijske automobile ugrađivati sedmostepeni manuelni menjač.

Prema nezvaničnim informacijama, BMW je nacrte novog menjača registrovao još 2011. godine, da bi se crteži sada pojavili i na internetu.

S obzirom da se na ručnim menjačima koji imaju više od šest brzina povećava rizik od pogrešne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << promene stepena prenosa, BMW će ovaj problem rešiti pomoću elektro-magnetnog fluida koji bi promenom svojstva viskoznosti sprečavao pomeranje ručice menjača u pogrešan položaj.

Na osnovu priloženog patenta, sistem može funkcionisati maksimalno do osam stepena prenosa.

Još uvek nije poznato kada bi BMW-ovo rešenje sedmostepenog manuelnog menjača moglo da nađe svoju primenu u serijskim modelima, a treba imati u vidu da od prijavljivanja patenta do njegove realizacije može da prođe i nekoliko godina.

BMW uvodi touchpad u iDrive sistem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Patent slika otkriva da BMW istražuje sedmostepeni manuelni menjač

Izvor: Moto.rs, 07.Jun.2012

Kada je Porsche kreirao prvu na svetu proizvodnu sedmostepenu manuelnu transmisiju za novi 911 prošle godine bilo je samo pitanje kada će i drugi proizvođači da ponude isto. BMW je izgleda prvi od rivala koji je odlučio da prati primer Porsche-a. BMW pokušava da reši jedan od glavnih problema...

Nastavak na Moto.rs...

BMW-ov sedmostepeni manuelni menjač

Izvor: AutoBlog, 08.Jun.2012, 15:35

Predstavivši svoj novi 911 Carrera, Porsche je prošle godine pokrenuo malu revoluciju. Njegov sportista doneo je nekoliko novih tehnologija koje bi rado uskoro na svojim automobilima videli i ostali brendovi. Jedan od njih je svakako sedmostepeni manuelni menjač koji je Carrera dobila. Kako ne bi...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.