BMW poklekao – ipak nema dodatnih troškova

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 18:19

BMW poklekao – ipak nema dodatnih troškova

Mnogo je negativnih reakcija u javnosti prošle godine izazvala odluka BMW-a da počnu naplaćivati pretplatu na razne dodatke u svojim novim automobilima.

Ideja im je bila korisnicima prodati bogato opremljene automobile, a potom ih “navući” na mesečnu pretplatu, u sklopu koje bi plaćali razne opcije.

Najčešće su se po medijima tako pojavljivale kritike pretplate za grejanje sedišta, ali bilo je tu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još drugih naplatnih opcija.

BMW je naplaćivao korišćenje ugrađene auto-kamere, automatsko paljenje i gašenje dugih svetala, grejanje upravljača ili (jedino donekle opravdano) korišćenje sistema poluautonomne vožnje. Cene pretplata bile su od desetak, pa sve do pedesetak dolara (grejanje za sedišta trebalo je platiti, recimo, 18 dolara mesečno), a višegodišnjom pretplatom se moglo ponešto i uštedeti, piše Autonet, prenosi SEEbiz.

Međutim, nezadovoljstvo kupaca bilo je preveliko, što je sada dovelo do promene poslovne politike. U razgovoru za portal Autocar, član uprave BMW-a za prodaju i marketing Peter Nota (Pieter Nota) potvrdio je da oni više neće tražiti dodatno plaćanje za funkcije koje su već ugrađene u automobile.

Kontroverzna praksa nije dobro “legla” kupcima, koji su imali osjećaj da moraju za istu stvar da plate dvostruko. Iako su u bavarskoj kompaniji to tumačili kao “pružanje dodatnih usluga uz mogućnost naknadne aktivacije”, tržište taj narativ nije prihvatilo. Grejanje za sedišta i drugi dodaci sada se ugrađuju i aktiviraju samo u fabrici, ako ih kupac prilikom porudžbine vozila odabere.

BMW, ipak, ne odustaje od dodatne naplate baš svega. Softverske usluge koje zahtevaju preuzimanje dodatnih usluga (na primer sistem za automatsko parkiranje) dobro su prihvaćene, a kupcima je prihvatljivo da plate za njihovu naknadnu kupovinu. Na to će se, kaže Nota, u BMW-u od sada fokusirati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

BMW poklekao – ipak nema dodatnih troškova

Izvor: Nezavisne Novine, 10.Sep.2023, 10:31

Mnogo je negativnih reakcija u javnosti prošle godine izazvala odluka BMW-a da počnu naplaćivati pretplatu na razne dodatke u svojim novim automobilima.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.