BMW: 50 godina od novog početka

Izvor: B92, 06.Dec.2010, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BMW: 50 godina od novog početka

BMW Grupa je 30. novembra na svečanosti u Minhenu proslavila svoju nezavisnost i neprekidno poslovanje nakon što je njen plan za restruktuiranje usvojen 30. novembra 1960. godine.



"Poslovni instinkt Herberta Kvanta i njegova sposobnost da donese smele odluke u tom trenutku doveli su do novog kursa naše firme i omogućile BMW-u da kontroliše sopstvenu budućnost”, izjavio je tom prilikom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik Nadzornog odbora BMW AG, profesor dr Joahim Milberg.

"Nakon odbijanja ponude Daimler-Benza za preuzimanje BMW-a 1959. godine i usvajanja plana za spasavanje firme novembra 1960, BMW je ostvario uspeh koji skoro da nema presedana", navode iz ove kompanije.

Nakon 2004. godine, broj zaposlenih je porastao sa 6.900 u 1959. na preko 96.000 radnika. Istovremeno, broj prodatih vozila je porastao sa 42.000 u to vreme do predviđenih 1,4 miliona automobila (BMW, MINI i Rollce-Royce) 2010. godine.

„Izuzetnu korist imamo od vlasničke strukture u kojoj je glavni akcionar porodica preduzetnika. Ovo je bio stabilizujući faktor sve do danas", dodao je Milberg.

Pravac za budućnost je postavljen 2007. godine „strategijom broj jedan". „Ova strategija je predstavljena mnogo pre finansijske i ekonomske krize i sistematski je primenjivana i poslednje tri godine. Postavila je temelje za uspon koji trenutno proživljavamo", izjavio je predsednik nadzornog odbora BMW AG. Proizvodnja novih modela, kao što su BMW X1 i MINI Countryman, takođe je bila odlučena 2007. godine.

„Danas je BMW marka koja kombinuje dinamične performanse i efikasnost kao nijedna druga. Zadovoljstvo u vožnji će biti primenjivano i ubuduće, bez obzira na tip pogonske grupe koji će se nalaziti ispod poklopca motora”, prokomentariosao je Rajthofer. „To takođe ima i veze sa ljudima koji rade u BMW-u. Pored visokog nivoa obučenosti i predanosti, oni se i snažno identifikuju sa firmom”, istakao je Milberg.

Svečanost u Minhenu održava se na istom mestu na kome su akcionari 9. decembra 1959. godine odbili ponudu Daimler - Benza za preuzimanje BMW-a.

Saznajte detalje o BMW serije 3 2012

Saznajte više o BMW Concept 6 Series Coupé

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.