Znatno porastao broj automobila u Evropi, najzaslužniji strujaši

Izvor: B92, 17.Feb.2024, 23:13

Znatno porastao broj automobila u Evropi, najzaslužniji "strujaši"

Broj registrovanih novih vozila u Evropi porastao je značajno u 2023. u odnosu na prošlu godinu, zahvaljujući većoj tražnji za električnim vozilima.

Ovo su rezultati istraživanja kompanije JATO Dynamics, koja kaže da je broj registracija porastao za 14%, na 12,792,151 primeraka.

Najvećim delom je ovo zbog veće tražnje za EV, i to na tržištima kao što su UK, Francuska, Italija, Španija i Belgija. Nemačka je ostala najveće tržište za nova vozila u Evropi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Veće rate kredita, međutim, imale su uticaja na kupce u Nemačkoj, gde je "procentualno manje porasla tražnja zbog manjeg izvoza i briga o ekonomiji", kažu iz JATO.

Električna vozila su činila 15,7% kompletnog tržišta (bilo ih je 2,011,209), i to je prvi put da su prešla dva miliona primeraka.

Najprodavaniji automobil u Evropi u 2023. godini bio je Tesla Model Y (251,604 primerka prodata), a prate ga Dacia Sandero (234,715) i VW T-Roc (204,610).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.