Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2016, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ženevski električni autobusi će se puniti za 20-ak sekundi

Ženevskim saobraćajnicama će uskoro početi da vozi novi električno pokretani autobusi gradskog prevoza čije baterije će se puniti putem tzv. flash punjača.

Gradske vlasti su švjcarskom ABB-u dodijelile ugovor vrijedan 16 miliona dolara za izgradnju mreže punjača na potezu između gradskog aerodroma i prigradskog naselja Paille-Aacias-Vernet.

Tačnije, mrežu će činiti trinaest tzv. flash punjača na samim autobusnim stanicama, a na liniji će saobraćati >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << autobusi lokalnog proizvođača HESS-a.

Očekuje se da će ova linija dnevno opsluživati oko 10.000 putnika, a kada autobus stane na stanicu za samo petnaest do dvadeset sekundi baterije će se napuniti sa dovoljno energije da autobus prevali put do sljedeće stanice i punjača.

Riječ je o 600 kWh punjačima, a na oba kraja ove linije će se nalaziti punjači koji će omogućiti potpuno punjenje baterija za svega pet minuta. Što je dakle više nego dovoljno s obzirom da će na svojim početnim, odnosno krajnjim stanicama stajati oko deset minuta.

Primena ove tehnologije će omogućiti Ženevi značajno smanjenje štetnih emisija i nivoa buke, a biće i primjer kako dalje nastaviti s razvojem gradskog prevoza.

(Autonet.hr)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.