Zašto se tržište električnih polovnjaka sporo razvija

Izvor: B92, 09.Sep.2023, 14:35

Zašto se tržište električnih polovnjaka sporo razvija

Većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno dolazi u nova vozila.

Nemačko tržište povonih električnih automobila dobija na zamahu, ali polako, jer ponuda je još ograničena i stoga su vozila u proseku skupa, rekao je analitičar Centra za istraživanje automobilskog tržišta (CAR) Ferdinand Dudenhefer.

"To će se ubuduće menjati," dodao je.

Kupovina polovnog e-automobila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << danas je još rizična, jer tehnologija, posebno baterija, napreduje toliko brzo da kupac može da završi sa zastarelim vozilom. Pritom, većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti "napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno ulazi u nova vozila."

Prema podacima Saveznog ureda za motorna vozila, u prvih sedam meseci u celoj Nemačkoj samo 47.000 polovnih e-vozila je promenilo vlasnika, mada je takvih automobila registrovano više od 1,1 miliona, prenosi dpa.

Kako fond e-automobila bude stario, tako će rasti i ponuda polovnih vozila, navodi Fabijan Brant iz konsultantske firme Oliver Vajman.

Dok se "zdravo i stabilno tržište polovnih e-automobila" ne razvije, ipak će proći nekoliko godina, jer najveći deo postojećeg voznog parka je još relativno mlad.

"To će potrajati", kaže Brant. Dalje, cenu polovnih e-atomobila drži i pozamašna cena novih.

"To će se promeniti tek kada nova vozila znatno pojeftine", ocenio je portparol krovnog udruženja nemačkih trgovaca u automobilskoj industriji ZDK.

"Potrebna nam je široka ponuda električnih vozila iz svih kategorija cene da kupci zaista dobiju mogućnost da izaberu finansijski prihvatljiv model", rekao je portparol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Zašto se tržište električnih polovnjaka sporo razvija

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Sep.2023

Većina e-automobila u ponudi je iz prve generacije, dok postignuti napredak u tehnologiji baterija tek sada postepeno dolazi u nova vozila.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.