Zašto je zapravo nafta jeftinija nego ikad

Izvor: Autoportal.rs, 27.Jan.2016, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zašto je zapravo nafta jeftinija nego ikad

Cena nafte na svetskom tržištu nije bilo ovako niska u poslednjih deset godina. Razlozi su brojni, analitičari i stručnjaci nas gađaju brojkama koje bi trebalo da nam nešto razjasne, "pumpadžije" upozoravaju da vozači to pojeftinjene neće osetiti ali pravi razlozi niže cene leže daleko od nas.

Vest o padu cene barela sirove nafte na svetskom tržištu retko kada ima neki konkretan efekat kod nas jer paralelno sa padom cene nafte raste iznos akcize tako da >> Pročitaj celu vest na sajtu Autoportal.rs << gorivo možemo plaćati samo skuplje, nikako jeftinije. Ali ovakva vest može imati znatno veće i šire posledice.

Razlog zašto nafta ima cenu od 28 dolara za barel, što je novi minimum od 2003. kada je cena bila 27.67 dolara, jeste prevelika ponuda nafte. Iran je jedan od vodećih proizvođača u svetu ali je trenutno pod sankcijama zbog straha od proizvodnje nuklearnog oružja. Međutim te sankcije bi uskoro mogle biti ukinute a onda zajedno sa naftom iz ove zemlje svetsko tržište neće imati dovoljno kupaca iako potrošnja nafte svake godine premaši prošlogodišnje brojke.

Još jedan problem koji bi ovaj pad cene mogao da stvori jeste nemogućnost proizvodnje novih količina nafte jer aktuelna cena nije dovoljna da se podmire troškovi proizvodnje. Poređenja radi jedno bure u kojem se čuva barel nafte staje više od vrednosti nafte koja se nalazi u njemu.

Da se osvrnemo još jednom na priču o prezasićenosti tržišta. Nafte je u opticaju više nego što za njom ima potrebe a najodgovornija za to jeste Saudijska Arabija koja uprkos svim zahtevima i molbama ne želi da smanji ili uspori svoju proizvodnju. Za one koji nisu dovoljno upućeni reći ćemo samo da ova zemlja ima veoma bliske odnose sa najvećom vojnom silom na svetu. Dalje zaključke izvedite sami.

Nastavak na Autoportal.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Autoportal.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Autoportal.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.