Zaštitna kaciga nije stvar izbora

Izvor: B92, 10.Jun.2013, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zaštitna kaciga nije stvar izbora

Letnja sezona ponovo je oživela polemike o bezbednosti motociklista na našim putevima, ali i primedbe drugih učesnika u saobraćaju na njihovo ponašanje u vožnji. Jedno je sigurno - vozači motocikala i skutera isuviše su izloženi u saobraćaju da bi sebi dozvolili luksuz da ne nose zaštitnu kacigu.

Padovi sa motocikla i ozbiljnost povreda onih koji tako nešto dožive dovoljno je upozorenje svim vozačima dvotočkaša da ne treba da kreću u vožnju bez kacige. Ipak, mnogi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od njih to i dalje čine.

Video snimak saobraćajne nesreće koja se dogodila u Koreji i u kojoj je zamalo stradao motociklista trebalo bi da deluju otrežnjujuće:

Ne ulazeći u to ko je kriv za udes (automobil je verovatno bio nepropisno zaustavljen u krajnjoj desnoj traci, dok je vozač motocikla bio zaklonjen autobusom pri promeni pravca kretanja), kao ni da li su motociklisti ugroženiji zbog njihove rizične vožnje ili zbog nepažnje vozača automobila, činjenica da osoba koja je upravljala skuterom nije nosila zaštitnu kacigu mogla je da je košta života.

Takođe snimak pokazuje koliko je opasna nagla promena saobraćajne trake pri ograničenoj vidljivosti - motociklista zbog autobusa nije mogao na vreme da uoči parkirano vozilo, pa je nesreća bila neizbežna.

Pročitajte zašto su motociklisti u Srbiji "ugrožena vrsta".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.