Za 70. rođendan – 16 cilindara VIDEO

Izvor: B92, 18.Sep.2021, 17:29

Za 70. rođendan – 16 cilindara VIDEO

Od britanske autoindustrije nije ostalo puno, ali ono što još egzistira je jako dobro.

Između ostalog tu je British Racing Motors (BRM), koji je nedavno otkrio trkački P15 V16, jedan od tri bolida kojima obeležava 70 godina postojanja. Bolid je svoj prvi asfaltni debi imao na događaju poznatom kao Goodwood Revival.

Projekat vodi John Owen, sin vođe BRM Formula 1 tima sir Alfreda Owena, a koji je zaslužan za povratak bolida i slavnog motora V16, piše Index.hr. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zanimljivo je da su korišćeni originalni brojevi šasija koji su još 1950-ih dodeljeni trkačkom programu, ali nikada nisu napravljeni zbog promene tadašnjih tehničkih propisa Formule 1.

Podsetimo, radi se o prvom P15 bolidu nakon 1953. godine, a napravljen je na osnovu originalne dokumentacije. U pitanju je čak 36.000 delova u koje ulazi i slavni 1.5 V16 motor s nekih 4000 komponenti. Motor se vrti do 12.000 o/min i daje oko 600KS - radi se o dragulju mašinogradnje čiji povratak u život je za mnoge ostvarenje snova. Posebno kad nakon decenija tišine čuju poznatu melodiju.

Ukupno će biti sastavljena tri bolida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.