ZADESILA VAS JE SAOBRAĆAJNA NESREĆA: Ovo nikako ne smete da uradite - KAZNE SU PAPRENE

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Nov.2023, 19:57

ZADESILA VAS JE SAOBRAĆAJNA NESREĆA: Ovo nikako ne smete da uradite - KAZNE SU PAPRENE

Pre svega, potrebno je obezbediti mesto saobraćajne nezgode.

Ma koliko bili dobar vozač, uvek se može dogoditi da koncentracija popusti i da dođe do onog najmanje omiljenog trenutka svakom vozaču, odnosno saobraćajne nezgode.

Bilo da je krivica za nezgodu Vaša ili drugih učesnika, osnovno pravilo je ostati pribran koliko god je to moguće.

Ponašanje učesnika u saobraćaju u slučaju nastanka saobraćajne nezgode definisano je zakonom, sa ciljem da >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se spreče nova stradanja, obezbedi efikasno spasavanje nastradalih, obezbedi zvaničan uviđaj nadležne saobraćajne policije i reguliše nastala šteta.

Pre svega, učesnik u saobraćajnoj nezgodi i svaki učesnik u saobraćaju koji se nađe na licu mesta dužan je da zaštiti sebe i spreči nova stradanja. Tako može biti u prilici da pomogne drugima koji su nastradali u saobraćajnoj nezgodi i obezbedi njihovo efikasno spasavanje.

Šta raditi u slučaju manje saobraćajne nezgode?

U slučaju udesa, osnovna obaveza koja mora biti urađena, svakako je provera da li je iko od vozača/učesnika saobraćajne nezgode povređen, da li je nekome potrebno ukazati pomoć i eventualno pozvati Hitnu pomoć.

Nakon toga, potrebno je obezbediti mesto saobraćajne nezgode, kako bi ostali učesnici u saobraćaju bili na vreme upozoreni na postojanje iste, zaštiti tragove i eventualno rasute delove sa vozila kako bi se saobraćaj, koliko je god to moguće, nesmetano odvijao.

Nakon što je lice mesta saobraćajne nezgode obezbeđeno i nakon što ste se uverili da nema povređenih, potrebno je dobro sagledati oštećenja koja su nastala na vozilima. Ukoliko nema štete na okolnim objektima, ukoliko je šteta na vozilima manja, u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, učesnici saobraćajne nezgode mogu popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi.

Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi se popunjava isključivo kada:

Međutim, ako niko ne želi da prizna krivicu, moraćete da zovete policiju da izvrši uviđaj.

Ovo objašnjenje u vezi krivice nije zvanično, ali zbog brojnih slučajeva u kojima je došlo do ozbiljnih komplikacija kod naplate štete savetujemo da odustanete od popunjavanja ovog izveštaja ukoliko se vaša i priča drugog učesnika u nezgodi ne poklapaju u svakom detalju.

Da li zvati policiju iako su sve strane složile?

Čak i ako ste se složili sa drugim učesnikom u nezgodi oko svih detalja i ispunjeni su svi uslovi da se popuni Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi, zovite policiju, ne da vrši uviđaj, već samo da sačini službenu belešku, tj. da utvrdi stanje na terenu, da li je neko od vozača pijan ili nema dozvolu i slično.

Situacija uvek može da se zakomplikuje, pa pre pomeranja vozila nakon nezgode napravite što više fotografija (može i video zapisa) iz više uglova, iz blizine i iz daljine, kako biste imali dokaze ukoliko čitav slučaj ipak završi na sudu. Nije loše obezbediti i nekog svedoka.

Ako krivac odbije da dođe, pošto ga zakon na to ne obavezuje ili je u međuvremenu popravio auto (npr. zamenio far i branik), to može da oteža isplatu oštećenom.

Izveštaj morate da imate u automobilu. Ako vas policija uhvati da ga nemate, kazna je od 10.000 do 50.000 dinara. Možete da ga uzmete u filijali osiguravajuće kuće ili agenciji koja se bavi registracijom vozila.

U čemu možete pogrešiti posle saobraćajne nezgode?

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.