Vozači su pozvani da PRODAJU POLOVNI AUTOMOBIL pre nego što pređe određenu kilometražu, jer PROSEČNE CENE PADAJU

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Feb.2024, 19:10

Vozači su pozvani da PRODAJU POLOVNI AUTOMOBIL pre nego što pređe određenu kilometražu, jer PROSEČNE CENE PADAJU

Kako prosečna cena polovnih automobila opada, popularna maloprodajna platforma je upozorila da bi vozači mogli izgubiti hiljade evra ako pređu veću kilometražu.

Platforma za maloprodaju vozila na mreži Carwow podelila je kilometražu na kojoj polovni automobili obično gube najveću vrednost.

Sa prosečnom cenom polovnih automobila koja je pala za 4,2 odsto, mnogi vozači žele da izvuku najveću vrednost od svog vozila.

Međutim, Pol Barker, glavni >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << urednik u Carwow-u, upozorio je da bi duže zadržavanje automobila moglo dovesti do još većeg pada njegove vrednosti.

On je objasnio: - Naši podaci naglašavaju koliko je ključno da vlasnici automobila brzo reaguju. Čekanje oko prodaje može dovesti do značajnog pada cene procene, a prodaja vlasnika u pravo vreme postaje ključna da dobiju najbolju procenu svog automobila. Naravno, postoji mnogo faktora koji mogu uticati na vrednost automobila, kao što su model i sve modifikacije koje su napravljene. Međutim, kilometraža je jedan od ključnih faktora koji utiče na vrednost automobila i razumevanje koliko će pomoći vlasnicima automobila u donošenju odluka.

Prema Carwow-u, polovni automobili obično amortizuju najveći iznos čim pređu 60.000 milja (100.000 km), sa prosečnom cenom za 27 posto nižom od, na primer automobili sa 50.000 (80.000 km) na tabli.

Slično tome, vozila koja su prešla više od 100.000 milja (160.000 km) često imaju mnogo nižu vrednost od prosečnog korišćenog automobila, gubeći skoro 1.000 funti tokom sledećih 10.000 milja (16.000 km).

Dok mnogi stručnjaci za automobilizam sugerišu da su moderna vozila sposobna da pređu više od 200.000 milja (320.000 km), kupci polovnih automobila obično su zabrinuti da bi modeli sa velikom kilometražom mogli biti nepouzdaniji.

Pol je ohrabrivao vozače da ne budu uznemireni zbog pada cena polovnih automobila, uz strah da bi tipične vrednosti mogle dodatno pasti.

On je dodao: - S obzirom da značajan deo prodavaca koji želi da proda svoje automobile što je pre moguće i primetan pad procene, ključno je za vlasnike da odvagaju svoje mogućnosti i razmotre da maksimalno iskoriste trenutno tržište polovnih automobila pre dalje amortizacije.

Međutim, kilometraža nije jedini faktor koji uzrokuje pad vrednosti polovnih automobila, a na cenu utiču i poželjnost modela, njegova servisna istorija i opšte stanje.

Prema finansijskoj savetodavnoj kompaniji MoneiHelper, vozači mogu dobiti najbolju cenu za svoj trenutni automobil tako što će se pobrinuti da ga prodaju u pravo doba godine.

Obično je veća potražnja za sportskim automobilima, klasicima i kabrioletima tokom leta kada je vreme lepše, dok se robusni i sposobni SUV i terenci najbolje prodaju zimi.

Pored toga, sugerisali su da vozači treba da izbegavaju nepotrebne modifikacije koje možda neće biti po svačijem ukusu, kao što su ugradnja spojlera i širih točkova.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.