Vozači, oprez ako putujete u ovu zemlju: Od marta strože kazne, moguće i oduzimanje vozila

Izvor: B92, 05.Jan.2024, 12:33

Vozači, oprez ako putujete u ovu zemlju: Od marta strože kazne, moguće i oduzimanje vozila

Kazne za saobraćajne prekršaje u inostranstvu su često znatno veće nego u Srbiji.

Austrija pooštrava kazne za prebrze vozače. Od marta 2024. vozači koji prekorače ograničenje brzine ne samo da će biti podložni visokim kaznama, već će im u ekstremnim slučajevima i automobil biti oduzet.

Na primer, kako navodi nemački auto-klub ADAC, ako vozite 20 km/h prebrzo, plaćate 585 evra u Norveškoj, 215 evra u Švedskoj, 200 evra u Finskoj, 195 evra u Holandiji, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 180 evra u Švajcarskoj i 175 evra u Italiia. U Nemačkoj se "jeftino" može proći sa 60 evra.

Ali sve popularnija destinacija za zimski odmor naših građana, Austrija, ponovo pooštrava pravila. Ne samo da izriče visoke kazne za prekoračenje brzine, već je od marta 2024. moguća konfiskacija vozila, piše fenix-magazin.de.

Svako ko previše prekorači dozvoljenu brzinu suočiće se sa zaplenom vozila u Austriji od marta 2024. Tada počinju da se primenjuju sledeći kriterijumi:

U urbanim sredinama: Ako je ograničenje brzine prekoračeno za više od 60 km/h, automobil može biti odmah zaplenjen.

Van naselljenog mesta: Ako se brzina prekorači za više od 70 km/h, vozilo može biti zaplenjeno na licu mesta.

Trajno oduzimanje: Nećete dobiti nazad svoj auto u ovim slučajevima - ako prekoračite dozvoljenu brzinu za 80 km/h u urbanim sredinama ili 90 km/h van naselja, vozilo vam može biti trajno oduzeto. Zatim će biti prodato na aukciji u Austriji.

Inače, Austrija nije prva država koja je dosledno delovala protiv prebrzih vozača.

Najpoznatiji slučaj je slučaj Nemca iz 2014. godine, koji je uhvaćen da vozi više od 200 km/h na autoputu gde je ograničenje brzine 120 km/h. U Švajcarskoj je osuđen na zatvorsku kaznu koju je 2018. morao da odsluži u Nemačkoj, a zaplenjeni automobil prodat je na aukciji.

U Nemačkoj se automobili takođe mogu zapleniti od prebrzih vozača, ali samo u ilegalnim uličnim trkama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.