Vozači, oprez! Počinje nova školska godina

Izvor: B92, 31.Avg.2023, 14:16

Vozači, oprez! Počinje nova školska godina

Danas je 1. septembar, usporite pored škole.

Agencija za bezbednost saobraćaja je povodom početka nove školske godine apelovala na roditelje da decu na putu do škole prevoze bezbedno, koristeći adekvatne sisteme zaštite poput auto-sedišta i sigurnosnog pojasa i da svojim primerom korišćenja sigurnosnog pojasa ukažu deci na važnost upotrebe zaštitnih sistema prilikom prevoza u vozilu.

U saopštenju Agencije za bezbednost saobraćaja (ABS) su naveli da je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da roditelji poštuju ograničenja brzine i ostala pravila saobraćaja, kao i da se za saobraćajne prekršaje učinjene u prisustvu deteta do 12 godina starosti, broj propisanih kaznenih poena uvećava, prenosi Tanjug.

Dodali su da posebnu pažnju skreću vozačima motornih vozila da kroz naseljena područja koja su obeležena znakon "Zona škole" prilagode brzinu kretanja do 30 kilometara na čas, a u zonama škole van naseljenog mesta do 50 kilometara na čas.

Prilikom kretanja u "Zoni škole" treba imati u vidu manju uočljivost dece, kao i njihovu smanjenu pažnju prilikom igranja u školskom dvorištu ili u blizini škole, što predstavlja opasnost od iznenadnog istrčavanja na kolovoz ili drugog neočekivanog ponašanja.

Iz ABS-a su istakli da početak školske godine predstavlja period većeg obima saobraćaja u zonama škola i naseljima, kao i povećanog broja dece-učesnika u saobraćaju, koja predstavljaju posebno osetljivu kategoriju.

Uloga roditelja je izuzetno važna jer svojim pozitivnim primerom treba da utiču na bezbednije ponašanje dece u saobraćaju, to se posebno odnosi na decu u periodu od 9. do 12. godine života, što prema iskustvu, predstavlja najkritičniji period za decu učesnike u saobraćaju, kada i samostalno započinju učešće u saobraćaju, zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SIGURNOST ĐAKA JE PRIORITET MUP Srbije objavio snimak o bezbednosti đaka u saobraćaju (VIDEO)

Izvor: Blic, 31.Avg.2023

Nova školska godina počinje sutra, a neki mališani će po prvi put sesti u školske klupe, i zbog toga je važno da mogu bezbedno i sigurno da stignu u školske klupe. MUP Srbije je objavio snimak u kom ističu da će potpuno osigurati bezbednost sve dece!

Nastavak na Blic...

Apel učesnicima u saobraćaju povodom početka školske godine

Izvor: Bor030.net, 01.Sep.2023, 10:06

Sa početkom nove školske godine, Agencija za bezbednost saobraćaja ističe važnost bezbednosti dece u saobraćaju i poziva sve roditelje, vozače i građane na odgovorno ponašanje kako bismo zajedno obezbedili siguran put do škole za naše najmlađe sugrađane. Početak školske godine donosi sa...

Nastavak na Bor030.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.