Vodič za auto-salon u Frankfurtu: Izumiru li klasični sajmovi automobila?

Izvor: B92, 08.Sep.2019, 10:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič za auto-salon u Frankfurtu: Izumiru li klasični sajmovi automobila?

U utorak, 10. septembra, počinje 68. Međunarodni salon automobila u Frankfurtu. Kao i obično, prva dva dana rezervisana su za predstavnike medija, dok će se kapije Sajma za posetioce otvoriti u četvrtak 12. septembra. Ovogodišnji salon trajaće do nedelje 22. septembra.

Najveća svetska smotra najnovijih dostignuća iz oblasti automobilske industrije u drugoj polovini godine održava se naizmenično u Frankfurtu i Parizu, a 2019. domaćin je nemački grad.

Kao i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prethodni, i ovogodišnji frankfurtski auto-salon razlikovaaće se od onih ranijih, s obzirom da su mnogi poznati svetski automobilski brendovi odlučili da na njemu ne učestvuju.

Prema dosadašnjim informacijama, čak 23 auto-marke preskočiće Frankfurt ove godine.

Na salonu 2019. neće učestvovati Alpine, Aston Martin, Citroen, Dacia, DS, Ferrari, Abarth, Alfa Romeo, FIAT, Chrysler, Jeep, zatim brendovi General Motorsa – Chevrolet i Cadillac, Infiniti, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Rolls-Royce, Subaru, Suzuki, Toyota i Volvo.

Auto-salon u Frankfurtu po svom značaju i veličini spada u sam vrh svetskih sajmova automobila, a uz onaj ženevski najvažnija je manifestacija tog tipa na evropskom tlu, pa se postavlja pitanje kakva je računica pomenutih brendova koji ove godine neće imati svoje izložbene štandove?

Jedan od razloga izostanka su svakako visoki troškovi učešća, s obzirom da je za izlagače frankfurtski salon izuzetno skup. Osim toga, nekada su veliki sajmovi automobila bili mesto gde su se kupci po prvi put sretali sa novim modelima i gde su bili u prilici da se upozanju sa svim detaljima o vozilu koje ih interesuje.

Danas su ovakve izložbe izgubile prvobitan značaj, jer proizvođači sada brže, jeftinije i efikasnije mogu da dopru do svoje ciljne grupe koristeći Internet i društvene mreže kroz koje mogu precizno da targetiraju potencijalne kupce. Zato su se sa pravom zapitali: zašto bismo trošili milione evra na statične prezentacije pod sajamskim kupolama, kada za znatno manju sumu novca možemo da napravimo efikasan promotivni spot i da ga precizno plasiramo našoj publici preko mreža kao što su Facebook, Twitter, YouTube?

Publika će u Frankfurtu ipak moći da vidi brojne evropske i svetske premijere novih ili restilizovanih modela, kao i mnoge konceptne automobile koji najavljuju buduća kretanja i trendove u auto-industriji. Većina proizvođača već je najavila svoje nove modele, dok se neke od premijera drže u tajnosti.

Tako će Porsche izložiti svoj prvi električni model – Taycan, Land Rover predstavlja potpuno novi Defender, naslednika legendarnog terenca, dok Honda u Frankfurt stiže sa simpatičnim malim automobilom na struju u retro stilu, koji nosi jednostavnu oznaku "E".

BMW će izložiti svoju najveću kupe-limuzinu, luksuznu Seriju 8 Gran Coupe kao i novi X6, Audi novi RS7, te RS6 Avant, dok Mercedes publici predstavlja novi kompaktni SUV sa 7 sedišta – GLB, ali i novi GLE Coupe.

Lamborghini predstavlja novi skupoceni supersportski automobil – Sian, koji košta čak 3,3 miliona evra.

Pored ovih ekskluziva, veliku pažnju posetilaca će privući automobili koji spadaju među prodavanije na Starom kontinentu, kao što su nova Opel Corsa ili Renault Captur druge generacije. Hyundai u Frankfurtu predstavlja potpuno novi i10, a Kia kompaktni "kros" model XCeed.

Jedan od navažnijih noviteta koje će posetioci frankfurtskog auto-salona moći da vide je kompaktni hečbek Volkswagen ID.3 – automobil koji predstavlja električni ekvivalent modelu Golf.

Kao i prethodnih godina, na sajtu B92 narednih dana ćete moći da pratite najnovije vesti i premijere sa Sajma u Frankfurtu 2019.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Pregled najvažnijih noviteta sajma automobila u Frankfurtu

Izvor: AutoBlog, 09.Sep.2019, 02:31

Salon automobila u Frankfurtu će u utorak otvoriti svoja vrata novinarima, a kako to obično biva, domaći proizvođači i ovaj će put igrati „glavnu ulogu”. Tako će Volkswagen javnosti prikazati dugonajavljivani model ID.3. Reč je o prvom električnom modelu na MEB platformi koji će s jednim punjenjem...

Nastavak na AutoBlog...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.