Više vozila na malom prostoru: Kako izgleda prva rotaciona garaža u komšiluku VIDEO

Izvor: B92, 25.Feb.2024, 12:42

Više vozila na malom prostoru: Kako izgleda prva rotaciona garaža u "komšiluku" VIDEO

Tri rolo-garaže na jednom od glavnih ulaza u grad projektovane su za po 10 vozila, zauzimajući prostor od samo šest nekadašnjih mesta za parkiranje.

Pula je u ponedeljak pustila u probni rad rotacionu garažu, prvu i jedinu takve vrste u Hrvatskoj, čime bi ovaj istarski grad trebalo da umanji problem s hroničnim nedostatkom parking mesta, posebno u letnjim mesecima.

Iako su Puljani isprva bili skeptični zbog bezbednosti svojih četvorotočkaša, iz Pula Parkinga >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uveravaju javnost da je rolo-parking praktičan i siguran, kao i da štedi prostor, te se na šest nekadašnjih mesta za parkiranje sada ovde može smestiti čak 30 vozila, piše portal gradnja.rs.

U pitanju su tri rolo-garaže, projektovane za po 10 vozila koja se izmjenjuju, a ulazak je regulisan rampama gde se čitaju registarske oznake.

"Koristi se aplikacija kako bi se vozila uparkirala unutra i vratila nakon završenog parkiranja", objasnili su za Večernji list iz Pula Parkinga.

Garaža je napravljena kao čelična konstrukcija, a testirana je na udare vetra i zemljotresa.

U ponedeljak je deset automobila isprobalo nova parking mesta kako bi se proverilo da li je sve u redu, a ubrzo nakon tehničkog pregleda počeće i probna faza za građane, kojima će, kako ne bi imali poteškoća s korišćenjem, asistirati radnici Pula Parkinga.

Za početak, korišćenje rotacionog parkinga se neće naplaćivati, a kada se Puljani naviknu trebalo bi da počne i naplata po standardnoj tarifi za odgovarajuću zonu – 1 evro zimi, a 1,60 evra leti po satu.

Zanimljivo je istaći da motori imaju samo 9,2 kilovata, te je potrošnja minimalna, pa je u igri i opcija da budu unapređeni i postanu ujedno i punjači za električna vozila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.