VESTI SA PISTE: Erbas predstavio šestu i poslednju BeluguXL (FOTO +VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jul.2023, 20:45

VESTI SA PISTE: Erbas predstavio šestu i poslednju BeluguXL (FOTO +VIDEO)

Radi se o specijalnom transportnom avionu baziranom na platformi A330-200.

Evropski proizvođač aviona Erbas je na svom Tviter nalogu objavio fotografiju svog šestog, u isto vreme i poslednjeg primerka modela BelugaXL. Ovaj neobični avion dobio je karakterističnu šemu bojenja kao i veliki natpis „XL 6“ te ga je nemoguće pomešati sa nekom drugom letelicom.

Nova BelugaXL je poslednja proizvedena letelica te vrste i očekuje se da će uskoro početi da obavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << letove za Erbas. Radi se o specijalnom transportnom avionu baziranom na platformi A330-200 koji služi za prevoz komponenti letelica između nekoliko Erbasovih fabrika u Francuskoj, Španiji i Nemačkoj.

Something BIG has just sneaked out of our paint shop 😉- check out our latest (and last) #BelugaXL 🐳 as she gets ready to support outsized cargo operations! pic.twitter.com/GxPnMcdpPX

— Airbus (@Airbus) June 29, 2023

Erbas BelugaXL je jedan od najvećih cargo aviona na svetu i u svom predimenzioniranom trupu može da transportuje krila Erbasa A350, pa čak i najveći deo trupa tog modela. BelugaXL je naslednik jednako čudne BelugaST letelice koja se proizvodila krajem prošlog veka i koja obavlja slične zadatke.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.