VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UZIMA MAHA: Počinje da kontroliše čak i semafore na raskrsnicama

Izvor: SrbijaDanas.com, 01.Avg.2023, 10:25

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA UZIMA MAHA: Počinje da kontroliše čak i semafore na raskrsnicama

Određuje prioritete i reaguje u skladu s tim.

Na raskrsnici u nemačkom gradu Hamu, sedam kamera i jedinica za procenu obezbeđuju da se učesnicima u saobraćaju po potrebi uključi zeleno svetlo.

U gradu Hamu sistem semafora s kojim se upravlja uz pomoć veštačke inteligencije sada reguliše saobraćaj na raskrsnici. Tehnologija može da detektuje koliko učesnika u saobraćaju treba zeleno svetlo, da odredi prioritet i reaguje u skladu s tim. Kristijan Bresler, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << vođa saobraćajnog inženjeringa i kontrole u građevinarstvu i gradske uprave za zelene površine, kaže da je to po složenosti prvi AI semafor u Nemačkoj.

Na raskrsnici se koristi tehnologija minhenske firme Yunex koja u svom sistemu awareAI koristi video kamere čije slike procenjuju algoritmi. U tu svrhu je na rasksnici u Hamu postavljeno sedam kamera. Oni snimaju dijagonalno preko ulica, uključujući biciklističke i pešačke staze. Na primjer, sistem detektuje biciklistu 70 metara pre raskrsnice i uzima ga u obzir u svojim kalkulacijama za vreme trajanja zelenih faza.

AI takođe može da otkrije da li se približavaju pojedinačni pešaci ili čitave grupe, poput školskih razreda, objašnjava Bresler. U skladu s tim, zelena faza će biti produžena da bi cela grupa mogla da prelazi ulice. Bresler uverava da se učesnici u saobraćaju snimaju samo kratko vreme radi kontrole i da se ništa ne čuva. Yunexova tehnologija awareAI određuje smer i brzinu kretanja otkrivenih učesnika u saobraćaju i može, na primer, da kreira prognoze vremena prelaska.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.