VEROVATNO STE SE PITALI: Ovaj saobraćajni znak često viđate po Beogradi, a znate li koja je njegova svrha?

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Feb.2024, 19:50

VEROVATNO STE SE PITALI: Ovaj saobraćajni znak često viđate po Beogradi, a znate li koja je njegova svrha?

Da li je uopšte potreban?

Verovatno se zbunite kad vidite nekakve crvene površine, odnosno trake koje se protežu preko kolovoza. I sad je potpuno nejasno značenje tih površina, evo o čemu se ustvari radi.

Iako nije predviđen propisima, na raskrsnicama u Beogradu se mogao videti i saobraćajni znak "ne blokiraj raskrsnicu", koji izgleda kao na slici ispod, a upozorava vozače da, iako je to prvenstvom prolaza ili svetlosnim signalom dozvoljeno, ne smeju ulaziti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u raskrsnicu ukoliko iz nje ne mogu bezbedno ili na vreme izaći.

Ovaj znak po formi, obliku i upotrebljenim bojama liči na znakove obaveštenja, a po sadržaju je znak zabrane, a postavljao se na raskrsnicama uz mrežu od crvenih traka na kolovozu, koja takođe nije predviđena propisima kao oznaka na kolovozu. Znači, ovim znakom se praktično upozorava na obavezu poštovanja opšteg pravila saobraćaja, što je besmisleno u potpunosti. Jer, ako se krene tim putem u smišljanju znakova, mogli bi dobiti i znakove za vožnju desnom stranom, zaustavljanje na crvenom signalu na semaforu i ko zna šta sve još, kako piše pravniportal.com.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.