VEROVATNO NISTE ZNALI: Zašto automobili troše više na niskim temperaturama nego kad je toplije?

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023, 11:20

VEROVATNO NISTE ZNALI: Zašto automobili troše više na niskim temperaturama nego kad je toplije?

Hladni vazduh je gušći od toplog.

Vožnja zimi na kratkim udaljenostima nije ekonomična jer je tada potrošnja goriva automobila najveća, odnosno motor ne uspeva da se zagreje. U proseku, pri temperaturi od minus 7 stepeni celzijusovih automobil troši do 12 posto više nego kada je napolju 25 stepeni.

Prema Reviji HAK, nekoliko razloga objašnjavaju ovaj fenomen. Kao prvo, motoru je potrebno malo vremena da dođe na optimalnu temperaturu kad radi najefikasnije. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<

Hladno vreme smanjuje pritisak u gumama, što može povećati otpor kotrljanja i potrošnju (proverite povremeno pritisak u gumama). Spoljašnji hladni vazduh je gušći od toploga pa raste otpor u vožnji, a samim tim i potrošnja goriva.

U uslovima kad na putu ima snega i leda više je proklizavanja pogonskih točkova pa i tako raste potrošnja goriva. Sporija vožnja do 60 km/h takođe negativno utiče na potrošnju goriva.

Pomoći će vam parkiranje u toplijim prostorima, poput garaža. Takođe, kad upalite automobil, krenite što pre da vozite, jer će se i motor na ovaj način pre ugrejati.

Ne koristite funkcije za održavanje/odmagljivanje stakala i grejanje sedišta predugo.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

OVO VEROVATNO NISTE ZNALI: Evo koliko je uključenom svetlu u automobilu potrebno da isprazni akumulator

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Dec.2023

Najčešća greška koju svi, manje-više pravimo...Ako zaboravite da ugasite svetla ili ako ne zaključate vrata, svetlo u kabini će ostati upaljeno na nekim modelima vozila...Koliko vremena je potrebno da se baterija isprazni?..Odgovor na to pitanje dao je Marin Morava, tehnički savetnik u Hrvatskom...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.