VELIKI PORAST PRODAJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: U svim evropskim državama, osim u jednoj iz bivše Jugoslavije

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Sep.2023, 20:10

VELIKI PORAST PRODAJE ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA: U svim evropskim državama, osim u jednoj iz bivše Jugoslavije

Prodaja benzinskih automobila povećala se za 6 procenata.

Prodaja novih automobila u Evropi porasla je u julu zbog rastuće tražnje za električnim vozilima i bolje dostupnosti ključnih komponenti, kao što su čipovi, što je doprinelo rastu već 12. mesec zaredom. Najveći skok prodaje zabeležila su električna vozila, osim u Hrvatskoj.

Broj novih registracija na tržištima EU, EFTA i Velike Britanije porastao je za 17 procenata na 1,02 miliona vozila, objavilo >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je Udruženje evropskih proizvođača automobila (ACEA). Prodaja električnih automobila povećala se za 62 procenta na 149.219 primeraka, dok su isporuke modela sa pogonom na dizel smanjene za 9 procenata na 128.135 primeraka.

Prodaja benzinskih automobila povećala se za 6 procenata na 369.649 vozila. Volkswagen grupa je prodala najviše putničkih automobila u Evropi u julu sa 280.294 primeraka, što je 19 procenata više u odnosu na isti period pre godinu dana.

Interesantno je da je u poređenju sa julom prošle godine, na hrvatskom tržištu u julu 2023. godine, prodato 32,1 procenata manje električnih automobila (170 primeraka u julu 2022. godine, u odnosu na 117 primeraka u julu 2023. godine). Tako je hrvatsko tržište bilo jedino evropsko tržište na kojem je u juluu zabeležen manji broj prodatih novih električnih automobila.

Ipak, na godišnjem nivou, u prvih sedam meseci u Hrvatskoj se beleži rast prodaje električnih vozila od 65 procenata u poređenju sa istim periodom prethodne godine. Rast prodaje električnih automobila veći od 100 procenata imaju Slovenija, Bugarska, Portugal, Belgija, Kipar, Finska i Grčka. Na nemačkom tržištu, rast prodaje električnih vozila u prvih sedam meseci iznosi 37,2 procenta.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.