VEĆINA VOZAČA OVO NE RADI, A TREBALO BI: Prilikom parkiranja vozila jedna stvar vam posebno remeti koncentraciju, evo i koja

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Avg.2023, 14:15

VEĆINA VOZAČA OVO NE RADI, A TREBALO BI: Prilikom parkiranja vozila jedna stvar vam posebno remeti koncentraciju, evo i koja

Neke saobraćajne aktivnosti zahtevaju povećan fokus.

Mnogim vozačima se dešava da, kada parkiraju, traže određenu lokaciju ili voze tokom oluje – često isključuju ili utišavaju radio. Ako mislite da je to samo vaša navika, nije, u pitanju je normalna reakcija mozga.

Tokom dana prikupljate informacije o svom okruženju putem čula sluha, mirisa, ukusa, dodira i vida. Mozak, koji je deo centralnog nervnog sistema, kombinuje sve ove informacije i odlučuje >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << šta će sa njima. Mozak stalno procenjuje šta bi trebalo da bude njegov primarni zadatak, glavni zadatak na koji se fokusira, a šta sekundarni zadatak, odnosno zadatak na koji se manje fokusira.

Naš mozak može brzo da se prebaci sa zadatka na zadatak, tako da mislimo da obavljamo više zadataka istovremeno, ali zapravo ne možemo, piše Howstuffworks. Kada se "prebacujete" između različitih tačaka pažnje, gube se delovi sekunde.

Ukratko, jedan zadatak nije problem za mozak. Ponekad ni dva zadatka. Ali sa više od dva zadatka, mozak počinje da radi manje efikasno i skloniji je greškama. Kada tražimo određenu lokaciju ili put u vožnji ili moramo da obavimo zadatak koji ne radimo često, kao što je parkiranje, naš mozak se ograničava na taj jedan zadatak. Tada više ne slušamo razgovore putnika, vidno polje nam se sužava i svu pažnju usmeravamo na vid ili prostorne odnose.

Zbog toga vozači često utišaju radio kada parkiraju, voze u prenaseljenim urbanim sredinama, traže određenu adresu ili voze u opasnim uslovima, kao što su oluja ili grad.

Ove aktivnosti zahtevaju povećanu koncentraciju. Isključivanjem radija, ometanje se uklanja sa liste zadataka mozga i više pažnje je dostupno za najvažniji zadatak.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.