VAŽNO: Nove cene u saobraćajnih kazni u Austriji

Izvor: SrbijaDanas.com, 15.Maj.2023, 12:21

VAŽNO: Nove cene u saobraćajnih kazni u Austriji

Bilo da prolazite ili putujete u Astriju trebalo bi da imate u vidu da su od 1. maja kazne saobraćajne prekršaje na austrijskim putevima drastično povećane, u odnosu na dosadašnje.

Neke su čak udvostručene. Radi se o telefoniranju u vožnji ili korišćenju mobilnog za pisanje poruka. Kazna za navedeni prekršaj sada iznosi 100 umesto dosadašnjih 50 evra. Ko ne želi da kaznu plati na licu mesta, moraće naknadno nakon prijave za saobraćajni prekršaj da plati 140 evra.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Austrijska ministarka saobraćaja Leonore Gewessler smatra da će odluka savezne vlade da se navedeni iznos kazne udvostruči, imati preventivnu svrhu i doprineti razvoju svesti vozača o opasnosti zabranjene upotrebe mobilnog za vreme vožnje, te da će to doneti više bezbednosti na austrijske puteve.

Inače, korišćenje mobilnog spada u grupu najopasnijih prekršaja u saobraćaju. Stručnjaci tvrde da je i jedan od glavnih “ubica” na saobraćajnicama.Prošle godine je zbog nedozvoljenog korišćenja mobilnog za vreme vožnje kažnjeno 130.540 vozača.

Znatno viša kazna je i za nepoštovanje propisa o obaveznom vezanju sigurnosnim pojasom za vreme vožnje. Kazna je od dosadašnjih 35 evra, povećana na 50 evra. Ista visina kazne odnosi se i za prekršaj nenošenja obavezne zaštitne kacige pri vožnji mopedom. Ko ne plati kaznu na licu mesta za nevezivanje sigurnosnim pojasom naknadno će u prekršajnom postupku morati da plati umesto 50 evra dvostruko više, odnosno 100 evra.

Prošle godine je čak 88.394 vozača platilo kaznu za nevezivanje sigurnosnim pojasem.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.