VAŽNO: Drastično se uvećavaju KAZNE za saobraćajne PREKRŠAJE

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2023, 16:00

VAŽNO: Drastično se uvećavaju KAZNE za saobraćajne PREKRŠAJE

Čak se i oduzima dozvola.

Ministar saobraćaja u italijanskoj vladi, Mateo Salvini ima nameru da predloži značajno teže kaznene mere za vozače koji ne poštuju propise, kako bi se obezbedilo što manje vesti u rubrikama koje se bave saobraćajnim nezgodama.

Pomenuti ministar, zajedno s ekipom saradnika, zaslužan je za pripremu predloga amandmana zakona koji bi vozačima doneli drastično veće kazne u slučaju povrede propisa u saobraćaju, što podrazumeva i lakši >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << gubitak prava na upravljanje motornim vozilom (u slučaju učestalih nedela). Postupak podrazumeva dalji tok razmatranja i proceduru usvajanja, a kada (i ako) do toga dođe, vozači će morati da budu obazriviji, pri čemu se misli i na kolege za volanom iz drugih država.

- U našem zakonu se akcentira momenat prevencije, ali ne smemo zapostaviti ni mere oštre represije. To posebno važi za pijane i drogirane, oni kreiraju smrtnu opasnost za ostale učesnike u saobraćaju i trebalo bi ih lišavati mogućnosti da legalno voze - govorio je Salvini za novinsko izdanje Il Mattino.

Ministar ne krije da ga na dodatnu strogoću u ovom pogledu tera sumorna statistika mrtvih na italijanskim putevima i autoputevima. Prema podacima iz evropske baze podataka o saobraćajnim nezgodama, cifra od 53 smrtna slučaja na milion stanovnika (preliminarni podatak za 2022. godinu) ne samo da znatno premašuje prosek Evropske unije (koji je na koti od 46), već i ne pokazuje smanjenje u odnosu na prošlu 2019. godinu pre izbijanja novog korona virusa.

Očekuje se pokretanje nove i žustre debate o dozvoljenoj količini alkohola u krvi vozača. U Italiji je ona na granici od 0,5 promila, ali su sve glasnije ideje da bi tolerancija trebalo da bude svedena na nulu.

Salvini ima ideju i da vozače oduči od upotrebe mobilnih telefona dok su aktivni u saobraćaju iza volana. Ovakva dela bi mogla biti tretirana kao "posebno neodgovorno ponašanje", što bi vodilo ka brzom "oduzimanju dozvole".

Predloženim izmenama zakona se podiže i bezbednost vozača i putnika na vozilima s manje od četiri točka. Biciklisti dobijaju bolju zaštitu, uz uvođenje odredbe o mandatornoj najmanjoj udaljenosti ostalih vozila od njega tokom preticanja, koje se postavlja na najmanje metar i po. Sličan propis je već na snazi u većini zemalja Evropske unije. Dodatno, vozači električnih trotineta će biti obavezani da nose kacige, a sama vozila tog tipa će biti predmet registracije i obaveznog osiguranja, kao i sva druga prevozna sredstva.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.