Uvode porez na električne automobile: Troše puteve jer su teški, moramo da ih održavamo

Izvor: B92, 10.Mar.2024, 09:22

Uvode porez na električne automobile: "Troše puteve jer su teški, moramo da ih održavamo"

Kupci električnih automobila uglavnom mogu da računaju na neke subvencije u većini zemalja. Međutim, u jednoj državi odlučili su da im uvedu dodatne namete.

Kanadska pokrajina Alberta uvodi porez od 200 dolara godišnje koji će morati da plate svi vlasnici električnih automobila.

Kako su naveli u obrazloženju, vlasti u Alberti smatraju da će "to što su električni automobili teži od drugih dodatno trošiti put, odnosno praviti štetu na ulicama".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Upravo im je i cilj da ovaj porez iskoriste za konstrukciju i održavanje puteva širom Alberte, a dodali su da je porez od 200 kanadskih dolara godišnje "proporcionalan" onom koji se plaćaju vozači benzinaca i dizelaša, preneo je list Automotive News Canada.

Očekuje se da će za fiskalnu 2024/25 godinu ovaj porez dodati milion kanaskih dolara u državnu kasu, u sledećoj fiskalnoj godini pet miliona, a u 2026/27 čak osam miliona kanadskih dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.