Uskoro u sve nove automobile dolazi crna kutija

Izvor: AutoBlog, 23.Jun.2024, 19:52

Uskoro u sve nove automobile dolazi crna kutija

Da li se ona može isključiti? Da bi se u budućnosti rekonstruisale nesreće i analizirali bezbednosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraju da imaju crnu kutiju. Snimljeni podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje na izazivanje nesreće, na primer. Mnogi vozači će sigurno postaviti pitanje da li crna kutija može da se deaktivira? Crna kutija, nazvana Event Data Recorder (EDR), jeste elektronski uređaj koji beleži određene podatke u vozilu pre, tokom i nakon nesreće te može pomoći u analizi nesreća, navodi Revija HAK. U principu, snimljene informacije pripadaju vozaču ili vlasniku vozila. Teoretski, međutim, EDR podaci mogu da se pregledaju i tokom poseta servisu ili tehničkih pregleda. Kako...

Nastavak na AutoBlog...






Povezane vesti

Uskoro će i automobili imati "crnu kutiju": Od jula velika promena

Izvor: Blic, 24.Jun.2024, 13:31

Da bi se ubuduće rekonstruisale nezgode i analizirali bezbednosni sistemi u automobilima, nova vozila od 7. jula moraju da imaju crnu kutiju. Sačuvani podaci mogu da se koriste protiv vozača u slučaju sumnje da je izazvao nesreću.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta AutoBlog. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta AutoBlog. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.