Usavršavaju pneumatike u svemiru

Izvor: B92, 19.Jul.2019, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Usavršavaju pneumatike u svemiru

Goodyear će na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u okviru projekta Američke nacionalne laboratorije, testirati materijal koji se upotrebljava u izradi pneumatika. Stečeno znanje doneće naučnicima i inženjerima nove činjenice za dalji razvoj i poboljšavanje performansi pneumatika za putnička vozila.

Kompanija Goodyear najavljuje povratak u svemir gde će, u Američkoj nacionalnoj laboratoriji koja deluje na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), testirati sastavne delove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svojih pneumatika. Naučnici će, naime, u ambijentu mikrogravitacije proučavati nastajanje delića silike i tako istraživati uticaj upotrebe jedinstvenih oblika silike na poboljšanje performansi pneumatika.

Predviđeno je da Goodyear oprema za eksperiment krene prema Međunarodnoj svemirskoj stanici 21. jula, i to na svemirskom brodu SpaceX CRS-18.

Astronauti će testiranje silike u svemiru izvoditi istovremeno sa Goodyearovim naučnicima u njihovim internim laboratorijama, a rezultati će biti poznati po povratku, kada inženjeri budu upoređivali rezultate oba testiranja.

Goodyear se vraća u svemir skoro pedeset godina od dana kad je 1969. godine vasionskom brodu Apollo 11 u njegovoj misiji na Mesec obezbedio veoma važne proizvode.

Sarađivao je već u pripremama na lansiranje – Goodyearove kočnice su pomagale da se rakete nameste na površine za lansiranje, njihov sistem u motorima olakšavao je cirkulaciju gasova, a izrađen je takođe prozorski okvir komandnog modula i ploča na koju su bili montirani instrumenti za sletanje.

Kompanija je takođe dala svoj doprinos i kad se Apollo 11 po povratku na Zemlju spustio u okean – plovne vreće izrađene u Goodyearu držale su kapsulu sa astronautima u vertikalnom položaju, a istovremeno su pneumaticima opremili kolica za prevoz opreme i uzoraka površine Meseca.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Goodyear će u svemiru usavršavati performanse pneumatika

Izvor: PRObjave.com, 19.Jul.2019

Goodyear će na Međunarodnoj svemirskoj stanici, u okviru projekta američke nacionalne laboratorije, testirati materijal koji se upotrebljava u izradi pneumatika. Stečeno znanje doneće Goodyearovim naučnicima i inženjerima nove činjenice za dalji razvoj i poboljšavanje performansi pneumatika...

Nastavak na PRObjave.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.