UŠTEDITE GORIVO: Odmori su gotovi, tako da je vreme da ih uklonite sa krova vašeg ljubimca

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2023, 21:17

UŠTEDITE GORIVO: Odmori su gotovi, tako da je vreme da ih uklonite sa krova vašeg ljubimca

Krovni gepek utiče na porošnju.

Analize i istraživanja su pokazala da dodatna oprema na krovu vozila može značajno uticati na potrošnju goriva.

Mnogi od nas se suočavaju sa potrebom za dodatnim prostorom na automobilu tokom putovanja ili godišnjeg odmora. Krovni koferi i nosači su često popularan izbor, ali stručnjaci ističu da takva oprema može imati znatan uticaj na aerodinamičnost i potrošnju goriva vozila.

Automobili su pažljivo dizajnirani >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako bi postigli najbolju moguću aerodinamičnu efikasnost, ali svako dodatno opterećenje na vozilu može narušiti tu ravnotežu. Stručnjaci savetuju vozače da, ukoliko je moguće, uklone svu dodatnu opremu nakon završetka korišćenja. Ovo se posebno odnosi na krovne koferi i nosače koji, iako korisni za dodatni prostor, mogu povećati otpor vazduha i, samim tim, potrošnju goriva.

Analize i istraživanja su pokazala da dodatna oprema na krovu vozila može značajno uticati na potrošnju goriva. U ekstremnim slučajevima, potrošnja se može povećati i za 50% kada su krovni koferi prisutni. Iako ovo može biti ekstremna situacija, vozači često primećuju povećanu potrošnju goriva u rasponu od 10 do 25%, čak i kada je kofer prazan.

Nisu samo automobili sa četiri točka podložni ovom uticaju. Istraživanja su pokazala da i motocikli sa krovnim nosačima za bicikle mogu imati sličan efekat na potrošnju goriva. Automobili sa biciklima na nosačima takođe pokazuju povećanje potrošnje goriva za oko 10%, dok prisustvo i bicikla može dodatno povećati tu potrošnju za 25%.

U svetlu ovih saznanja, stručnjaci naglašavaju važnost razmatranja dodatnog tereta na automobilu i njegovog uticaja na potrošnju goriva. Vozači bi trebali da razmotre da li im je zaista potrebna dodatna oprema tokom svakodnevnih vožnji ili putovanja. Ukoliko je moguće, uklanjanje opreme nakon korišćenja može pomoći u očuvanju efikasnosti i ekonomičnosti vožnje.

Svestranost automobila ne mora nužno značiti i pretrpavanje dodatnom opremom. Pametno odlučivanje može vam pomoći da postignete bolju potrošnju goriva i duže održavate vaše vozilo u dobrom stanju.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.