USKORO NOVI SISTEM PROTIV KRAĐE AUTOMOBILA: Radi se o najjednostavnijoj tehnologiji (FOTO+VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2023, 14:07

USKORO NOVI SISTEM PROTIV KRAĐE AUTOMOBILA: Radi se o najjednostavnijoj tehnologiji (FOTO+VIDEO)

Potrebne su najmanje tri godine dodatnih testiranja.

Naučni tim pod vođstvom Univerziteta u Michiganu dobio je znatnu potporu od 1,2 miliona dolara od Nacionalne fondacije za nauku za razvoj i testiranje Battery Sleuth, sigurnosnog sistema vozila koji štiti od sofisticiranog bežičnog hakovanja i provala.

Ono što izdvaja Battery Sleuth je njegov neobičan pristup autentifikaciji, zaobilazeći konvencionalne metode poput keyless entry sistema i standardizovanih mreža. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Umesto toga, sistem autentifikuje vozače merenjem fluktuacija napona unutar električnog sistema vozila. Za interakciju sa sistemom vozači koriste tastaturu priključenu na pomoćnu utičnicu.

Krađa automobila doživela je popriličnu evoluciju u posljednjoj deceniji ili dve, zahvaljujući napretku u svetu tehnologije. Sada se automobili kradu pomoću analognih kutija ili im se pristupa pomoću prednjih svetala. Battery Sleuth je prilično jednostavan. Između akumulatora automobila i njegovog električnog sistema spojen je uređaj koji prati fluktuacije napona. Vozač ili vlasnik komuniciraju ili otključavaju spomenuti uređaj putem stare numeričke tastature ili malo naprednijeg senzora otiska prsta, spojenog na utičnicu u automobilu, tamo gde je (nekad bio) smešten upaljač za cigarete.

Nakon što se unese pravi kod, Battery Sleuth će preneti "naponski otisak prsta" putem električnog sistema i omogućiti bateriji da se vozilo pokrene. Ako zaboravite svoj kod – ili lopovi uspeju u krađi – uređaj ograničava distribuciju baterije, dopuštajući samo svetlima, brisačima i pokazivačima smera da rade, odnosno, nema dovoljno energije za pokretanje motora.

Sveučilište u Michiganu provelo je neke rane testove ove tehnologije na osam vozila i otkrilo da je Battery Sleuth 99,9 posto delotvoran u otkrivanju i sprečavanju nezakonitih aktivnosti. Ovaj uređaj niskog nivoa tehnologije radi jer, kako su rekli naučnici, nema se šta hakovati.

Univerzitet najavljuje da su potrebne najmanje tri godine dodatnih testiranja i istraživanja pre nego što bi uređaj tipa Battery Sleuth mogao biti spreman za potrošnju na masovnom tržištu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.