UBUDUĆE BEŽIČNO DOPUNJAVANJE: Teslina vozila će imati specijalnu platformu

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Jun.2023, 19:04

UBUDUĆE BEŽIČNO DOPUNJAVANJE: Teslina vozila će imati specijalnu platformu

Bez upotrebe kablova.

Da bi Teslini automobili u budućnosti mogli da se dopunjavaju bežičnim putem, biće neophodno instalirati specijalnu platformu. Ovo je još uvek u domenu očekivanja pošto se šuška da je rukovodstvo američke kompanije u pregovorima sa malom nemačkom firmom po imenu Wiferion o kupovini kapitala iste. To društvo se bavi pitanjima razvoja tehnologije bežične dopune.

Kao što je to slučaj i s mobilnim telefonima, tako bi i baterije na električnim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << automobilima mogle biti dopunjavane bez upotrebe kablova. Veoma je verovatno da bi vlasnici Teslinih vozila imali koristi ako dogovor bude naposletku postignut.

Neki mediji su preneli čak i informaciju o tome da je Wiferion sa sedištem u nemačkom gradu Frajburgu, već prisvojen od strane Tesle. Germanski entitet je osnovan 2016. godine i od 2018. prodaje bežične punjače za električne automobile, a takođe nudi i robote. Redakcija poslovnog magazina Business Insider navodi da je na sajtu registra privrednih društava, objavljeno da "akcionari  Wiferiona nameravaju da prenesu akcije u korist društva Tesla International BV, a na temelju kupoprodajnog ugovora".

Inače, stručnjaci Tesle su već radili na razvoju mogućnosti dopune Teslinih vozila ali do sada nisu uspeli da iznađu adekvatnu soluciju. Priče o preuzimanju Wifierona potiču iz marta kada je američka firma izbacila rendere buduće stanice za dopunu a koja bi integrisala kafić i bioskop.

Te animacije prikazuju dvospratnu zgradu, konstruisanu imajući u vidu klasične američke benzinske pumpe, sa glavnom salom na prvom spratu i barom, kafićem na drugom nivou. Tu će moći da se dopunjavaju baterije na skoro četrdesetak električnih vozila, i to istovremeno na parkingu, pri čemu će neka od njih biti dopunjavana bez upotrebe žica. Kada će renderi postati stvarnost, još uvek nije definitivno poznato.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.