U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?

Izvor: B92, 31.Maj.2019, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U budućnosti bismo gorivo mogli da dobijamo iz vazduha?

Fosilna goriva su još uvek najpopularniji način pokretanja automobila, aviona i brodova, ali i izvor supstanci za proizvodnju celog niza proizvoda koje koristimo u svakodnevnom životu.

Međutim, naučnici sa Univerziteta u Torontu otkrili su nov način na koji bismo gorivo, u budućnosti, mogli da dobijamo iz vazduha, prenosi Dnevnik.hr.

Oni su razvili novi elektrohemijski put za transformisanje ugljen-dioksida (CO2) u osnovnu supstancu iz koje je moguće proizvesti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvode poput goriva za avione ili plastike.

Lider istraživakog tima Ted Serdžent kaže da je tehnološki već moguće izdvojici CO2 iz vazduha, ali je taj postupak veoma komplikovan i zahteva mnogo energije.

Kanadski tim je shvatio kako je moguće iskoristiti elektrolizu, koja se koristi za proizvodnju vodonika iz vode, za proizvodnju rastopljenog ugljenika u CO2.

Njihov elektrolizator sadrži katalizator zasnovan na srebru koji pretvara CO2 u mešavinu gasa koja se naziva sintetički gas, a koji se može koristiti u proizvodnji niza različitih proizvoda.

Naučnici upozoravaju da je potrebno još mnogo rada i istraživanje da bi se ceo proces mogao koristiti u industriji, ali da su dokazali da je to moguće.

Ovom tehnologijom bi se rešila dva velika problema – skupo gorivo i emisija CO2 u atmosferu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.