Tržište: Povećana prodaja jeftinih modela

Izvor: Nacionalna klasa, 17.Dec.2014, 12:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tržište: Povećana prodaja jeftinih modela

Broj registracija novih automobila u Evropi u novembru je povećan za 1%, a budžetske marke dominirale su na tržištu, pošto su kupci i dalje oprezni kada je reč o većem trošenju.

U zemljama Evropske unije i državama iz sporazuma EFTA prošlog mjeseca je prodato 989.457 automobila, saopštilo je industrijsko udruženje ACEA. To znači da je u Evropi ostvaren rast prodaje u 15 uzastopnih meseci.

U prvih 11 meseci ove godine zebaležen je rast prodaje za 6%, na 12 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa << automobila. "Situacija nije naročito dinamična. Verovatno ćemo imati rast za oko 5% u 2014. godini, što je više od očekivanog na početku ove godine, ali nije vreme za slavlje", izjavio je Tomas Beson (Thomas Besson), analitičar automobilske industrije iz francuskog Kepler Cheuvreuxa.

Dačija je ostvarila rast prodaje za 11% prošlog meseca, čime je povećala tržišni udeo na 9,5% sa 9,2% pre godinu dana.

Volkswagen je povećao prodaju za 3% zahvaljujući povećanju prodaje SEAT-a za 10%. Tržišni udeo ove grupacije sada je 26,7%, prenosi Auto njuz (Auto News).

Prodaja Hyundaija u Evropi porasla je za 6%, a sestrinska marka Kia zabeležila je povećanje za 3%. Opel je ostvario rast aza 1%, a Ford je doživeo pad prodaje za 6%. Grupacija PSA/Peugeot-Citroen zabeležila je smanjenje prodaje za 3%.

Grupacija Fiat postigla je u novembru povećanje prodaje za 4%, najviše zahvaljujjući popularnosti novog kompaktnog SUV modela Jeep Renegade. Nissan je ostavrio rast za 19%. a Toyota za 3%.

Premijum marke takođe su uspele da se odupru nepovoljnim ekonomskim uslovima. BMW je povećao prodaju za 9%, a Daimler je napredovao za 5%. Audi je postigao rast prodaje za 4%, a Volvo, čiji je vlasnik Geely, za 9%.

Tri od pet najvećih tržišta automobila u Evropi u novembru su zabeležila rast. Špansko tržište poraslo je za 17%, britansko za 8&., a italijansko za 5%. Prodaja novih automobila oslabila je za 2% u Nemačkoj i za 3% u Francuskoj.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.