Teslin Autopilot “opasan u saobraćaju”?

Izvor: Nacionalna klasa, 09.Okt.2016, 12:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teslin Autopilot “opasan u saobraćaju”?

Funkcija Autopilota u Modelu S kompanije Tesla predstavlja “značajnu opasnost u saobraćaju”, navodi se u internom izveštaju sastavljenom za nemačko Ministarstvo saobraćaja, prenosi magazin “Špigl” (Der Spiegel).

Stručnjaci Federalnog instituta za istraživanja o saobraćaju obavili su testove ovog električnog modela i kritikovali nekoliko njegovih elemenata. Na primer, Autopilot ne upozorava vozača kada se vozilo nađe u situaciji koju kompjuter ne može da reši. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nacionalna klasa <<

Pored toga, senzori Modela S ne vrše detekciju dovoljno unazad tokom manevra preticanja, a ni sistem automatskog kočenja u vanrednim situacijama ne radi adekvatno, navodi se u izveštaju.

Nemački ministar saobraćaja Aleksander Dobrint (Alexander Dobrindt) rekao je da je upoznat sa ovim izveštajem, ali da ne želi povlačenje Modela S iz upotrebe. U Ministarstvu saobraćaja kažu da još nije donesena konačna procena i da se sprovode dodatni testovi.

Tesla je saopštio da je uvek bio otvoren prema svojim kupcima i da je Autopilot sistem koji pomaže vozaču, ali zahteva njegovu budnost sve vreme.

Kompanija je objavila da sistem sadrži zaštitu od pogrešne upotrebe od strane vozača i da joj nije poznato da bilo koji drugi proizvođač preduzima takve mere. Tesla napominje da njegov sistem automatskog kočenja spada među najmodernije u automobilskoj industriji.

Teslin Autopilot uveden je u upotrebu u oktobru prošle godine i našao se pod intenzivnom prismotrom od kada je u maju poginuo vozač Modela S koji je koristio ovu tehnologiju, kada se sudario sa kamionom na Floridi.

Nastavak na Nacionalna klasa...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nacionalna klasa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nacionalna klasa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.