Tesla u problemu – odlazi veliki investitor?

Izvor: B92, 06.Maj.2021, 16:58

Tesla u problemu – odlazi veliki investitor?

Ovo bi bio veliki udarac za njih.

Da li znate zašto Tesla Motors posluje pozitivno?

Vlastiti biznis s automobilima još je u minusu, ali on donosi jedan nusprodukt – mogućnost da se u Evropi prodaju takozvani krediti drugim proizvođačima.

Naime, na nivou Evropske unije svi proizvođači čiji ukupni prosek prodatih automobila prelazi 95 g/km CO2 moraju da plaćaju posebne kredite.

Pre nego što je postao deo grupacije s Peugeotom, Citroenom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Opelom, italijanski proizvođač Fiat je premašivao zadate vrednosti i zbog toga je morao da plaća visoke penale EU.

Međutim, procenjeno je da je jeftinije kupiti takozvane ekološke kredite od kompanija koje nemaju problem s emisijom CO2. Kompanija Tesla ih je imala napretek jer proizvodi samo električne automobile i ima nultu emisiju CO2.

Kako piše Revija HAK, od 2019. do danas Fiat Chrysler je Tesli uplatio ogromnih dve milijarde evra i time osigurao profit američkoj kompaniji. Bez toga, situacija ne bi bila ružičasta, odnosno Teslin automobilski biznis ne bi stvarao profit.

Sada predstavnici Stellantisa (novog koncerna u kome je Fiat Chrysler) pregovaraju s Teslom da se izvuku iz dugogodišnjeg ugovora jer im kupovanje kredita više nije potrebno. Imaju dovoljno električnih vozila s kojima u Evropi mogu da ruše prosek ispod 95 g/km CO2, a Teslu čekaju poslovni problemi… Z

amislite da vam neko u dve godine isporuči dve milijarde evra i zatim zatvori slavinu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.